nyaralóhajózás

2021.11.06. 07:00

Lezárult a szezon a Tisza-tavon, már téliesítik a hajókat

A nyaralóhajózás szezonja október 31-én zárult a Tisza-tavon, s arra voltunk kíváncsiak, a tavalyi próbaszezon után hogyan telt ez az esztendő.

Molnár Helga

Sokan keresték idén a hajózás lehetőségét a Tisza-tavon is Illusztráció: MTI

Fotó: Vajda János

Magyarország kormánya 2017 végén kormányhatározatban döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a tavalyi szezonnyitón úgy fogalmazott, a Mahart Zrt. által létrehozott nyaralóhajó-program, a kedvtelési célú belvízi hajózás egy újabb turisztikai lehetőség, amely szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást.

A Mahart Zrt. Köre Kikötőjének vezetője, Katona György elmondta, október 31-én zárult a szezon.

– Olyannyira, hogy volt olyan hajó, melyet azon a napon hoztak vissza. Egyébként a nyarunk remek volt, a szep­tember és az október már nem volt olyan jelentős, de örömteli ugyanakkor, hogy ezekben a hónapokban is voltak vízen a járművek, sőt külföldi vendégeink is akadtak – részletezte.

Mint mondta, november 2-án és 3-án kivették a hajókat. A flotta húsz hajóból áll, ebből tizenkettő van Kiskörén, nyolcat Tokajban vehetnek igénybe az érdeklődők, most mind a húsz Kiskörén állomásozik.

– Most a pontonok lebontását készítjük elő, már víztelenítettük és áramtalanítottuk, ez a következő napok fő feladata. Ezután kezdődik a hajók téli karbantartása – tette hozzá.

Sokan keresték idén a hajózás lehetőségét a Tisza-tavon is
Illusztráció: MTI

Elmondta, kettesével, hármasával viszik a járműveket a szerelőcsarnokba, ott átnézik a víz alatti részeket, kormánylapátokat, hajócsavarokat, majd algagátlóznak is. Kiemelte, már most látják, hogy különösebben nagy külsérelem nélkül megúszták a szezont a hajóik.

– Idén nagyobb árbevételre tettünk szert, mint 2020-ban. Kedvezőbb volt az időjárás, nem volt árvíz sem, és az emberek a pandémia után szabadabban mozogtak az átoltottságnak, illetve a kormány intézkedéseinek köszönhetően, de természetesen 2022-ben még jobbnak kell lennünk – húzta alá.

Már dolgoznak a jövő évi marketingstratégián, cél, hogy minél szélesebb körben megismertessék az embereket a Tisza-tóval, a környékkel, a szépségeivel. Hangsúlyozta, sok potenciál van még a térségben, s ezt összefogással kell kiaknázni.

Jövőre tovább fejlődnének

Katona György hangsúlyozta, bíznak a még sikeresebb jövő esztendőben, s már tervezgetnek. Mint mondta, próbálnak olyan csoportokat is megcélozni ezzel a lehetőséggel, amelyeket eddig nem tettek. Így például felvetődött, hogy iskolai osztályokat is meghívnának. Bővítik a megállóhelyek számát is, így Tiszafüred térségébe terveznek újat, illetve megkönnyítik a Sarudi-medencébe való bejutást. Ezenkívül befejeződik a Tiszalöknél található hajózsilip felújítása, így ezen keresztül már végighajózható lesz a Bodrog–Tisza vonal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában