gazdaság

2021.11.15. 11:30

Nehéz helyzetben van a Heves megyei malomipar

Az energia-, a munkabér-, az üzemanyagköltségek és a búzaár drasztikus emelkedése miatt januárban emelniük kell a malmoknak a liszt átadási árát – írja a Világgazdaság. Kíváncsiak voltunk az érintettek véleményére.

Molnár Helga

EMár csak néhány hónapnyi búzakészlet áll a malmok rendelkezésére

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A jó minőségű búza tonnánkénti ára 90 ezer forint körül jár, s ez akár százezer forintig is emelkedhet. Előházi Irén, az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója lapunk érdeklődésére elég borús képet festett a most zajló folyamatokról. Leszögezte, a gabona mennyiségével és minőségével alapvetően nem volt az idén probléma, a gond nem itt van.

– Az aratás kezdetekor néhány napig még elfogadható – bár az előző évihez képest jóval magasabbért –, hatvanforintos kilogramm körüli áron lehetett valamennyi búzát vásárolni. Majd napról napra rohamosan emelkedett az ára. Augusztus elején már hetven fölött volt, szeptemberben elérte a 82-t. Októberben 95 forint, ma pedig már száz forintért sem kapunk kenyérnek való alapanyagot – részletezte.

Mint mondta, a malomipar soha nem látott, rendkívül nehéz helyzetben van, mert a termelők még kivárnak a búza­eladással.

– Kilátástalannak érezzük a folyamatos éjjel-nappali és hétvégi munkánkat az ilyen extrém magas, ránk zúduló előállítási költségek miatt. Ehhez a költséghez még hozzájárul az áram két-háromszorosára emelkedett díja, az áramszolgáltatók januártól felmondták a szerződéseket, és újakra nem adnak ajánlatot. A harmadik legnagyobb költségünk a munkabér, ami köztudottan januártól a törvény szerint is emelendő – tette hozzá.

EMár csak néhány hónapnyi búzakészlet áll a malmok rendelkezésére Fotó: Komka Péter / MTI

Legjobb esetben a malmoknak pár havi búzakészletük van a búza eladásának visszatartása miatt. Ezért most már visszafogják a termelésüket, csökkentik az őrlési műszakot, és szabadulnak a problémás, plusz szállítási munkával járó és nem jól fizető partnereiktől.

– Ahhoz, hogy további veszteséget ne termeljünk, próbáljuk túlélni ezt a válságos időszakot, sajnos muszáj harminc-negyven százalék körüli termékáremelést végrehajtani, hiszen a kilógrammonkénti száz forintos alapanyagból lehetetlen ugyanilyen értékű lisztet előállítani – hangsúlyozta.

Kurdiné Nagy Klára, az Andornaktályán működő Kurdi Family Pék Kft. vezetője hangsúlyozta, a liszt, az üzemanyag, az alapanyagok ára és a bérköltségek növekedése elhozza a kenyér árának emelkedését is januárban. Mint mondta, már ezeket sem tudja kitermelni az üzem, így kénytelenek lesznek arra, hogy növeljék termékeik árát.

– A liszt ára egyébként nem csak januárban emelkedik, ez a tendencia már szeptember óta tart. A januári emelés példátlanul drasztikus lesz – emelte ki.

Jóslatokba nem bocsátkozott, de azt kiemelte, egységes áremelésről nem lehet beszélni, hiszen minden üzem másként dolgozik.

– Nem szabad elfeledni, hogy a pékek éjjel-nappal, ünnepnapokon is folyton talpon vannak, s ezt meg kell fizetni, hiszen egyre kevesebb a jó szakember, őket pedig meg kell becsülni – húzta alá.

Címkék#malomipar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában