gondoskodás

2021.11.25. 07:00

Örömöt és megnyugvást hoz az időseknek a 13. havi nyugdíj februári kifizetése

Fűrész Jánost, az Ezüstidő Szabadidős Egyesület elnökét kérdeztük, miként látja korosztálya helyzetét. Közölte: nehéz időket élünk, a nemzet harcban áll. Nyakunkon a járványhullám, migránsok a határoknál, a globális erők szorongatják patrióta kormányunkat. Mégis történnek jó dolgok is.

Sike Sándor

Sokaknak jól jött, hogy csöngetett a postás, és hozta a nyugdíjprémiumot, hetekkel a karácsonyi bevásárlás előtt

Forrás: Illyés Zoltán/MTI

Fotó: Illyés Tibor

– Nem elvesz, hanem képes és tud adni a kormány szinte minden korosztálynak, társadalmi csoportnak – ezt hangsúlyozta a Heol kérdésére az egyesületi elnök. Mind mondta, idén igen sokszor csengetett a postás a szeniorkorosztálynál: januárban érkezett az inflációkövető emelés, majd a 2009-ben elvett 13. havi nyugdíj egyheti része. Az évközi pénzromlás miatt nem vártak a döntéshozók az év végéig, hanem nyáron már utalták a 0,6 százalékos emelést, ami átlagban 10 ezer forint volt.

– November közepén pedig postázták egységesen mindenkinek a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, s vele a visszamenőleges inflációkövető korrekciót, ami átlag 20 ezer forintot jelentett. Öröm és megnyugvás is minden nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek a 2009-ben elvett, teljes 13. havi összeg jövő februári kifizetése. Ezt is megéltük 12 évnyi értő kormányzati munka után – fogalmazott a nyugdíjas vezető.

Véleménye szerint az idős korosztály nem ígéretet vár, hanem folyamatos gondoskodást. Nem véletlenül érzik úgy, az össznemzeti gondolkodás meghozza a gyümölcsét.

– Átérezzük a 100 ezer forintnál is kevesebből élők nehéz helyzetét, őket a gyerekeiknek kell segíteni. Erre nem is kellene figyelmeztetni, a szülők iránti gondoskodásra törvény is kötelez. Az idősek bölcsessége, szelídsége talán képes hazacsalogatni a külföldön dolgozó unokákat, hisz ők ott adóznak. Itt kell megkeresni és elkölteni is a pénzt. A luxusnyugdíjak is irritálják korosztályunkat, amit meg kell vizsgálni az illetékeseknek – vélte.

Véleménye szerint most az országos nyugdíjas „ejtőernyős” csúcsvezetők egyre-másra hozzák létre az úgynevezett érdekképviseleti fórumokat, tudva, hogy 2,5 millió nyugdíjas a választók több mint negyedét teszi ki. – Felelőtlenül ígérgetnek, hergelik a korosztályt, svájci indexálással bolondítják az időseket. Elfelejtik, hogy ők korábban még a nyugdíjakat is meg akarták adóztatni – fogalmazott Fűrész János.

Jobban élünk

Fűrész János szerint jó, ha tudjuk, hogy 2013 óta mit jelent a háztartásoknak a rezsidíjcsökkentés, vagy az, hogy visszatérítik számukra az idei adót. A fiatalok nem fizetnek majd szja-t, 200 ezer forint lesz a minimálbér, 260 ezer a garantált bérminimum. Befagyasztották a benzinárakat, emelik 20 százalékkal az egészségügyi, a szociális és a kulturális dolgozók fizetését. Félévi extra juttatást kapnak a rendvédelmi erők, az egyéb, a családok mindennapi életét segítő juttatásokról nem is beszélve. Ezek a jóléti intézkedések mind érintik a nagyszülőket is, húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában