környezetünk

2021.11.22. 17:30

Rekordszámú facsemetét ültetett el az egri Békatutaj egyesület a Borsodi Mezőségben

Rekordszámú, négyszáz facsemete elültetésével folytatódott szombaton a CheckINN Green díjas Békatutaj faültetési kampánya a Borsodi Mezőségben.

Heol

Az immáron harmadik éve tartó akció célja, az utazási iroda utazásai során kibocsátott üvegházhatású gázok kompenzálása. Az elültetett fák a becslések szerint húsz év alatt körülbelül kétszáz tonna szén-dioxidot kötnek meg a légkörből, száz év alatt egy megatonnát -írja a Békatutaj egyesület közleményébe.

A fák szén-dioxid megkötő képességére építve védjük a Föld klímáját, de a telepített fáink egyúttal árnyékot vetve, párologtatva, port megkötve a mikroklímánkat, közérzetünket is javítják. A fák a mi zöld szabadtéri klímaberendezéseink! – olvasható a helyszínen kihelyezett táblán.

A területet az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is a Bükki Nemzeti Park ajánlotta fel. Az együttműködés elsődleges célja a szén-dioxid megkötés, ugyanakkor a biológiai és a táji sokféleség fejlesztésén keresztül természetvédelmi szempontból is előnyös. Számos állat talál magának menedéket, fészkelő helyet ezekben az erdőfoltokban. A pusztai erdő fontos szerepe továbbá, hogy árnyékot biztosít a környéken legelő jószágoknak. A szombaton elültetett magas kőris, tölgy és vadkörte fák őshonosak a dél-borsodi pusztában.

A faültetés szervezése során legnagyobb kihívást a terület kijelölése jelenti. – Mondta el Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke. – A fásításhoz olyan területet keresünk, amin nem folyik erdőgazdálkodás, hiszen az ilyen területeken nélkülünk is nőnek fák. Fontos az is, hogy a terület tulajdonosa garantálni tudja, hogy a következő évtizedekben nem vágja ki a fákat. Nyitottak vagyunk további területek fásítására is, várjuk az ilyen jellegű felajánlásokat.

Az idei ültetés egyik nehézsége a területre való kijutás volt, ugyanis az lakott településektől távol, a puszta közepén található. A Szentistváni Mezőgazdasági Zrt. segítette a terület megközelítését: traktort, pótkocsit, öntözővizet bocsátott az önkéntesek rendelkezésére.

Fotó: Békatutaj egyesület

A COVID miatt sok önkéntes visszamondta a részvételt az utolsó napokban, de így is kb. harmincöt ember töltötte munkával a hétvégéjét. Az esemény ezúttal is jó hangulatban telt, hiszen idén is csupa hasonló gondolkodású ember gyűlt össze, akik nem rettennek vissza ködtől, hidegtől, fizikai munkától, ha úgy gondolják, ezzel a világot picit jobbá tehetik.

Ez a 400 fa egy homokszem a pusztában. Szélmalom harc. De megéri? Legalább megpróbáljuk, és a fiam szemébe tudok majd nézni. – Írta Vitkóczi Ákos, a Békatutaj egyik önkéntes aktivistája az esemény után

Az akció teljes mértékben non-profit jellegű. A költségeket a szervezet az utasok felajánlásaiból fedezi. A Békatutaj utasai minden túrára való jelentkezés alkalmával dönthetnek úgy, hogy örökbe fogadnak egy csemetét. A Békatutaj Egyesület az SZJA 1% felajánlásokat is teljes mértékben a fásításra fordítja.

Ha valaki hasonló fásítási programba szeretne kezdeni akár a turizmus szektorban, akár más területen, a Békatutaj vezetése bárkinek szívesen segít, és megosztja a három év alatt összegyűlt tapasztalatokat.

Az akció ezen a ponton nem ér véget, a csemetéket még jópár évig ápolni, a területet kaszálni, kapálni is kell, hogy túléljék a nehéz serdülőkort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában