Magyar Falu Program

2021.11.28. 07:00

Zaránkon odafigyelnek a rászorulókra is, fűtési támogatást adnak

A Magyar Falu Programban az elmúlt huszonnégy hónapban több mint százmillió forint érkezett Zaránkra. Sok fejlesztés valósulhatott meg a támogatásból, ebből néhányat a napokban adtak át.

Molnár Helga

Az eszközöket remekül tudják majd hasznosítani az árkok rendbetételénél is

Forrás: Szopkó Tamás

A Magyar Falu Program célja az ötezer lakos alatti települések hátrányainak enyhítése, így többek között az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása, s olyan fejlesztések megvalósítása, amelyek vonzóvá teszik az ott élők, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket. Ebben a programban Zaránk is sikeres volt az elmúlt két évben.

Urbán László polgármester most a legfrissebb fejleményeket osztotta meg lapunkkal. Elmondta, összesen négy: három beruházás és egy eszközbeszerzés valósult meg és zárult le, melyeket átadóval ünnepeltek meg a napokban.

– Egy 16 millió forintos támogatásnak hála, két utat tudtunk leaszfaltozni, ezzel a falu centrumában nincs szilárd burkolat nélküli szakasz. A Bem József és a Szent Imre utcák rendkívül rossz állapotban voltak, ezeken nagy az átmenő forgalom, így időszerű volt a felújítása – taglalta a faluvezető. Az út mentén két oldalt fél méteres nemesített padka is készült.

Emellett járda-korszerűsítésre is nyertek kétmillió forintot, a kivitelezés költségét az önkormányzat állta, így a Fő utcán 265 méternyi szakasz lett járható és biztonságos.

– A jövőben is törekszünk arra, hogy továbbfejlesszük úthálózatunkat – hangsúlyozta Urbán László. A Magyar Falu Programban nyolcmillió forintot nyert a település a polgármesteri hivatal korszerűsítésére. Minden helyiség megújult, minden feladatkörre külön szobát hoztak létre, jobbá tették az áramhálózatot, aljzatszigetelést végeztek, új bútorokat vásároltak.

További hatmillió forintból eszközöket is vehettek, így érkezett Zaránkra egy nagyobb teljesítményű nád- és ágvágó, fűnyíró traktor, valamint egy ágaprító is. Mivel sok a csatorna, az árok a településen, ezeket szeretnék karbantartani, és az ágaprító használatával pedig csökkenteni lehet a településen a levágott ágak és nyesedékek égetését. Mint mondta, mulcsot készítenek vele, amit felajánlanak a helyieknek.

Készülnek az adventre

Zaránkon sem feledkeznek meg a karácsonyi ünnepvárásról. Minden vasárnap meggyújtanak egy-egy gyertyát az emlékparkban, december 19-én pedig kis ünnepséget is szerveznek. A Mikulás-ünnepség idén viszont elmarad a sok beteg gyermek miatt, de az önkormányzat minden kicsinek csomagot ad majd. A rászorulóknak fát tudnak felajánlani, hiszen az év elején nagy mennyiségben vágtak ki, erre lehet igényt benyújtani. Emellett osztanak fűtési támogatást is, jövő héten el is kezdik ezt odaadni a helyieknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában