Civilek

2021.12.18. 07:00

Életműdíjat kapott a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke

A Cukorbetegek Egri Egyesülete mögött mozgalmas esztendő áll. A koronavírus-járvány terjedése ellenére mindent megtettek a diabétesszel küzdő társaikért. Jakabné Jakab Katalin, az egyesület elnöke rangos elismerésben is részesült.

Gidai Zsanett

Jakabné Jakab Katalin: Sikeres volt az egyesület idei éve

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A közelmúltban Odaadó Közösségi Életműdíjat vehetett át a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke, Jakabné Jakab Katalin, akit a Magyar Diabetológiai Tudományos Társaság javasolt az elismerésre a cukorbetegek érdekében végzett tevékenységéért. A kitüntetést a Civilút Alapítvány kuratóriuma hozta létre, hogy megbecsülje azokat az embereket, akik a mindennapokban odaadással, elkötelezettséggel végzik munkájukat. A díjat első alkalommal osztották ki. 

 

Jakabné Jakab Katalin a Heolnak beszámolt az egyesület idei eredményeiről és a hátralévő programokról is. 

– A Cukorbetegek Egri Egyesülete a megalakulása óta, tehát több mint húsz éve, minden hónapban megtartotta betegoktató klubfoglalkozását. Így történt ez az idén is – sorolta mindazt, amit elvégeztek. – Amíg nem volt lehetőség a koronavírus-járvány miatt személyes találkozásra, online szerveztük meg. Kiváló szakemberek, köztük dr. Domboróczki Zsolt diabetológus, egyesületünk szakmai tanácsadója, a felesége, dr. Czeglédi Marianna, az Egri Gyermek Diabetológia vezetője és Szerencsiné Soós Andrea, az egyesületünk alelnöke, diabétesz-szakápoló tájékoztatták az ország minden részéből és a határon túlról bejelentkezőket a cukorbetegeket érintő témákban és válaszoltak a kérdésekre. Vendégünk volt Hevesi Tamás sorstársunk is. 

Május 15-én a 16. Egri Cukorbeteg Nap – nem csak cukorbetegeknek elnevezésű rendezvényüket is online tartották. Az előadók között volt a Magyar Diabetes Társaság elnöke, dr. Kempler Péter professzor, dr. Vándorfi Győző diabetológus Veszprémből, a Diabetes című betegoktató lap szerkesztőbizottságának és a Cukorbetegekért Alapítványnak az elnöke, valamint dr. Harcsa Eleonóra, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház Rendelőintézetének igazgatója, akik a Covid- és a diabétesztémában tartottak hasznos előadásokat. 

 

– Május 29-től már személyes találkozással zajlottak foglalkozásaink – folytatta az megyeszékhelyi civil szervezet vezetője. – Ekkor indult újra az 1-es típusú diabé­tesszel kapcsolatos tájékoztatási projektünk, amelyhez a Miniszterelnökség nyújt támogatást a civil szervezetek részére. Megállapodást kötöttünk továbbá az Egri Tankerületi Központtal a pedagógusok támogatására a diabétesszel élő gyermekek megfelelő iskolai ellátásáról. A tanácsadó irodánkban bejelentkezés alapján fogadjuk az érdeklődőket tájékoztatásra, szűrésekre. Nyáron a cukorbeteg gyerekek és családjaik számára családi tábort szerveztünk Egerben, ahol sokat tanulhattak a résztvevők a szakemberektől. Voltunk egyebek között Egerszalókon, a Dunakanyarban és a Fővárosi Állatkertben is, valamint koszorúztunk a Fáklyás Királyköszöntőn az egri várban. 

 

Szeptemberben, Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódva, a többi egészségügyi szervezettel és intézménnyel összefogva Egészségszigetet alakítottak ki tájékoztatóval, tanácsadással, szűrésekkel az Érsekkertben, ezt több mint négyszázan keresték fel. Továbbá háromnapos Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót is tartottak, amelyen az egészséges életmódot népszerűsítették, továbbá erősítették az együttműködést az ország minden részéből és a határon túlról érkező diabéteszszervezetekkel. 

 

A 21. Egri Nemzetközi Diabetes Világnapot november 6-án tartották. A rendezvényük figyelemfelhívó kék sétával zárult a városháza előtt, amelynek erkélyéről nagy transzparens hívta fel a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire. 

 

– A saját rendezvényeinken túl részt vettünk szeptemberben Magyar Diabetes Társaság pécsi kongresszusán, ahol fellépett egyesületünk Mézvirág kórusa, s találkoztunk az ottani partner egyesületek képviselőivel is. Szakmai találkozóra utaztunk a szegedi, a makói, a vajdasági partner egyesületekhez, novemberben pedig, a diabetes világnapja alkalmából, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szakmai találkozón és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány rendezvényén vettünk részt a Millenárison. 

 

Év végi ünnepség a hét végén

 

Az egri egyesület eseményekben gazdag és eredményesnek tekinthető idei programját a Cukorbetegek Karácsonya elnevezésű zárja, amelyet de­cember 18-án, szombaton, délután két órától rendeznek meg. Az esemény szintén hagyománynak számít. A karácsonyi ünnepség helyszíne a Bartakovics Béla Közösségi Ház lesz. A következő esztendő első rendezvénye pedig január 22-én Gyermek Diabétesz Nap lesz dr. Czeglédi Marianna és dr. Domboróczki Zsolt diabetológusok részvételével, a Családbarát Magyarország elnevezésű projekt keretében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában