borbála nap

2021.12.03. 17:31

Mozgalmas éven van túl a visontai bánya

Szent Borbála, a bányászok védőszentje napja alkalmából a visontai bányában is ünnepélyes formában emlékeztek vissza az elmúlt esztendőre, és hajtottak fejet a munkavégzés közben elhunyt kollégáikra.

Szabó István

Iványi János Heller László-díjat vehetetett át Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Borbálát védőszentjüknek tekintik a harangöntők, a kőművesek is, de a legnagyobb tisztelői a bányászok, jelentette ki ünnepi beszédében Bóna Róbert bányaigazgató. Kiemelte, hogy a visontai bánya ma is jelentős szereplője a magyar villamosenergia-rendszernek.

– Az erőmű az év folyamán 850 megawatt kapacitással állt rendelkezésre, folyamatosan két, esetenként három blokkban termelte a villamosenergiát. Ma már prognosztizálható, hogy az éves termeléstől mintegy 200 gigawattórával több villamosenergiát fog termelni az erőmű. Az energiatermeléshez szükséges tüzelőanyagot továbbra is két bányából, Visontáról és Bükkábrányból biztosítottuk, kiemelt figyelmet fordítva a lignitminőség ingadozásának kiegyenlítésére. A már működő szénirányítási rendszerre olyan online minőségmérők kerültek, illetve kerülnek kiépítésre, amelyek hatékonyan segítik a tüzelőanyag előállítását, és amelyek a blokkok üzembiztonságára is kedvezően hatnak. A bányaüzemek december elejére a tervezettnél jelentősebb fedőkőzet letakarítást értek el, így a két bányaüzemben több mint négymillió tonna letakarított szénvagyon áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy a tüzelőanyagbiztonság révén a következő időszakban az erőmű kiszámítható, stabil rendszereleme marad a hazai energiaszektornak. Különösen fontos ez a jelenleg uralkodó magas energiaárak tükrében – hangsúlyozta az igazgató.

Iványi János Heller László-díjat vehetett át Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Bóna Róbert arról is beszélt, hogy a keleti bányában a fedőkőzet letakarítási szintjei kialakultak. A bánya alsó, I-es telepének nyitása megkezdődött, a következő félévben itt is megkezdődik a tüzelőanyag kitermelése. Olyan technológiát dolgoztak ki, ami a kitermelés költségeit kedvezőbbé teszi. A déli bánya szénvagyona május végére elfogyott, megkezdődtek a bányamező tájba illesztési munkái. A 120 méteres mélységű bányarézsűt kell stabilizálni a következő években, hogy az ne jelentsen veszélyt se emberre, se műszaki létesítményre.

– Mozgalmas év áll mögöttünk. A eredmények mögött sok munka van, de az ország klíma- és energiapolitikai céljainak eléréséhez szükséges munkákat, előkészítéseket is megkezdtük – zárta beszédét Bóna Róbert.

Az ünnepi beszéd után a bányabalesetekben elhunyt bányászok emlékművénél helyezték el a megemlékezés koszorúit, végül kitüntetések átadására került sor.

Kitüntették a példamutatóan dolgozókat

Miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Kassai Ákos kiemelt szakértő. A Szent Borbála-érmet Sőregi Zsolt technológus és Szalai László kiemelt szakértő kapta. Heller László-díjban részesült Iványi János szakvezető, Nagy Béla kiemelt szakértő és Tóth Sándor szakvezető.

A lignitbányászatért elismerő oklevelet kapta Balog Gábor vezető elektrikus, Csanálosi Tibor lakatos, Dáner Csaba mozgó üzemeltető, Duber Krisztián technológus, Farkas László István gépmester, Járó Pál gépjármű szerelő, Krizsán Zoltán védelmes karbantartó főszerelő, Maksa László rukkoló, Molnár István Zsolt gépkezelő, Szabó Csaba központi gépkezelő és Szabó Zoltán különleges gépjárművezető. A jubiláló tűzoltók szolgálati oklevelet kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában