Környezetkárosítás

2021.12.21. 07:00

Nincs felelősségre vonás a visontai vízszennyezés miatt

A hatóságok az elmúlt hónapokban lezárták a nyomozásokat az Őzse-völgyi víztározó és a Bene-patak szennyezése miatt.

Tóth Balázs

Megszüntették az eljárást, miután a telephelyen a környezetveszélyeztetést elhárították. Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A hatóságok megítélése szerint nem történt bűncselekmény a visontai búzafeldolgozó két évvel ezelőtti szennyezései ügyében.  Mint ismert, 2019 nyarán, majd őszén is szennyezetté és bűzössé vált a Mátrai Erőmű Őzse-völgyi tározójának és a Bene-pataknak a vize. Novemberben gázképződés is történt, aminek következtében többen rosszul lettek az erőművi dolgozók közül. A gondot az okozta, hogy a Viresol búzafeldolgozójából tisztítatlan szennyvíz került az erőmű technológiai víztározójába, a szerves anyagot tartalmazó víz miatt felborult a tó ökológiai egyensúlya. A tervezésnél nem vizsgálták, hogy ilyen problémák adódhatnak abból, ha a Viresol a tározóba vezeti az elvileg tisztított szennyvizét. 

A Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől, dr. Konkoly Thege Lászlótól megtudtuk, az Országos Rendőr-főkapitányság 2019. november 27-én jelölte ki a nyomozás lefolytatására a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságot. 

Az ügyben a hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt folytatott nyomozást a hatóság 2021. április 22-én bűncselekmény hiányában megszüntette. A döntés ellen bejelentett panaszt a Gyöngyösi Járási Ügyészség, mint nem jogosulttól származót, 2021. június 3-án elutasította. A nyomozó hatóság szüntette meg a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folytatott nyomozást bűntény hiányában 2021. október 5-én. 

Megszüntették az eljárást, miután a telephelyen a környezetveszélyeztetést elhárították. Illusztráció
Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A Borsod megyei főkapitányság szűkszavúan válaszolt megkeresésünkre. Annyit közöltek, a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytatott nyomozást megszüntették, mivel a cselekmény nem bűncselekmény. Az ügyben hallgattak meg szakértőt, ez a nyomozásuk ügyészi felügyelettel zajlott. A természetkárosítási ügyben rendőrségi eljárást folytattak, de jogszabály alapján az ügyészség szüntette azt meg. 

A közlés szerint a Gyöngyösi Járási Ügyészség az ügyben a környezetkárosítás bűntette miatt nyomozott, s 2021. május 19-én szüntette meg a Büntetőeljárási törvény alapján, mivel az érintett társaság telephelyén a környezetveszélyeztetést megszüntették. Az ügyészség sem tanút, sem gyanúsítottat nem hallgatott meg. Emlékeztetett arra, a környezetkárosítás bűntettének a nyomozás elrendeléséhez szükséges gyanúját az alapozta meg, hogy 2019. július 22-én Detk térségében, a Bene-patakon szúrós szagú, szennyvíz jelenlétére utaló szennyezés volt észlelhető, ami a vizet is elszínezte. A patak másik szakaszán halpusztulás volt. Ezután, 2019. november 12-én olyan bejelentés is érkezett a katasztrófavédelmi hatósághoz, hogy a közelben veszélyes anyag került a levegőbe, ami egyeseknél tüneteket okozott. Mindezek kapcsán a környezetveszélyeztetés megállapítható volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában