Értékteremtő munka

2021.12.16. 17:30

Start Plusz díjjal jutalmazták a bükkszenterzsébeti polgármestert

Bükkszenterzsébeten ünnepélyes keretek között adták át a Start Plusz díjat a település vezetőjének, Ortó Szilárdnak. A belügyminisztériumi elismerés jó helyre került. Az elmúlt években korábban elérhetetlennek tűnő terveket valósítottak meg a faluban a közmunkaprogram segítségével.

Barta Katalin

Az elismerést dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott (jobbra) adta át Ortó Szilárdnak

Forrás: Gál Gábor

Start Plusz díjat, illetve a vele járó tízmillió forintot vehetett át Ortó Szilárd, a település polgármestere a parókia épületében a napokban. A Belügyminisztérium képviseletében Göbölös László dandártábornok összegezte a kitüntetés odaítélésének okait. Elmondta, hogy a községben az elmúlt években rengeteg romos, korábban kihasználatlan épület újult meg, hasznos közösségi célokat szolgálva. Mindez a település polgármesterének, Ortó Szilárdnak és értékteremtő, mindenhez értő közmunkáscsapatának köszön­hető. 

Az eseményen részt vett dr. Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott, aki azt emelte ki, hogy a hátrányos helyzetű térségben, ahol viszonylag sok az alulképzett ember, példaértékű az erzsébetiek kezdeményezése. Olyan intézményeket alakítottak ki a régi ingatlanokból, amelyek hosszú távon nyújtanak a faluban és a környéken élőknek biztonságot, jó színvonalú szolgáltatásokat. Az értelmes tervekhez a kormány is jelentős támogatást nyújtott. 

Jó példája az összefogásnak és a helyi erők mozgósításának a tavaly átadott idősek otthona. Ennek helyén egy régi varroda állt üresen harminc évig, s úgy tűnt, végleg az enyészeté lesz. Hogy mégsem így lett, az a polgármester víziójának köszönhető. Bentlakásos idősotthont álmodott ide, ahol jelenleg harminchárom szépkorú emberről gondoskodnak. A település első embere maga tervezte meg az épületet, s ehhez vázlatos költségvetést is készített. Az építkezéshez saját erőből láttak hozzá, majd kormányzati támogatással tudták a működtetését biztosítani. A berendezéshez Svájcból kaptak nagy értékű adományt, korszerű eszközöket. Az ötletről többekkel is konzultált. A hivatalok, szakhatóságok mindenben segítőkész partnernek bizonyultak. 

Az elmúlt években takarékossággal és egy szorgalmas szakemberekből álló közmunkáscsapattal a faluban szinte minden régi, évtizedekig üresen álló középületet felújítottak, s új funkciót adtak azoknak. 

A polgármesteri hivatal mellett baromfivágópont épült, ahol a közmunkások által nevelt szárnyast dolgozzák fel. A kis üzemet egy régi, romos lakóházból alakították ki, amit ötszázezer forintért vásárolt meg az önkormányzat. Ma a korszerű berendezéseivel sok millió forintot ér, és helyi asszonyoknak ad munkát. 

A szintén saját erőből felújított és kialakított falumúzeum jelenleg a térség leggazdagabb helytörténeti gyűjteményét rejti. A község talán legnagyobb épülete, a 300 éves parókia, a ráépített emelettel évtizedekig állt üresen. Az önkormányzatnak sikerült megállapodnia az érsekséggel, hogy tizenöt esztendőre ingyen használhatják az épületet, ha az értelmes közösségi funkciót kap. Egy év alatt rendbe hozták a felső szintet, ahol egy tágas rendezvényterem és a kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet. Jótékonysági bálok, nagyobb rendezvények méltó helyszíne lett. 

Megépült egy vendégház, amely a kor minden követelményének megfelel, s ahol tíz embert tudnak elszállásolni, kulturált körülmények között. Az érdekesség itt is az, hogy az önkormányzat látott fantáziát az elhagyott, üresen álló épületben, amelyből mára a közmunkások segítségével többmilliós értékű ingatlankomplexumot hoztak létre. A ház egyre népszerűbb. 

 

Az erzsébetieknek, az erzsébetiekért

 

Ez a község azon ritka települések közé tartozik az észak-hevesi térségben, ahol bár rendszeresen pályáznak különböző célokra, nem várnak arra, hogy jut-e az állami büdzséből. A jó összetételű közmunkáscsapattal – szinte minden szakmához értenek – nekiláttak a régi, romos épületeknek, felújították azokat. Felhasználtak minden bontott anyagot, és lelkesen dolgoztak. Ugyanaz a lendület hajtotta őket: az erzsébetieknek, az erzsébetiekért építettek mindent. Munkájukat megbecsülik, tiszteli őket mindenki a faluban. – Beláttuk, hogy nem várhatunk a sült galambra – mondja Ortó Szilárd. Ha azt szeretnénk, ne haljon ki a falu, akkor mindenképpen tennünk kellett azért, hogy élni és tenni akaró közösséggé váljunk. Örülünk annak, hogy munkánkat értékelte a Kormány, így a továbbiakban is megteszünk mindent, hogy falunk a legélhetőbb és legotthonosabb község legyen a térségben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában