Vízmű

2022.01.14. 11:22

Elkészült a terv a tisztított víz hasznosítására Abasáron

Több mint nyolc éve már, hogy az abasári vízmű víztermelő kútjaiból vett mintákban szerves szennyezőanyagokat találtak, s a kutak alkalmatlanná váltak a község ivóvízellátására. Idén megkezdődött a kármentesítés második üteme.

Szabó István

Szabó István, az ÉRV Zrt. Mátrai Szolgáltatási Üzemének üzemvezetője ellenőrzi a víztisztítást.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A többségi állami tulajdonú Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) 2013. augusztusában vette át üzemeltetésre a település tulajdonában álló ivóvízközműveket, tájékoztatta lapunkat az ÉRV Zrt. Az új terület átvételekor a szakemberek elvégezték a szükséges vizsgálatokat, amely során a település ivóvízellátását biztosító kutakból vett vízmintákban szerves mikroszennyezőket, széntetrakloridot, kloroformot, triklór-etilént, tetraklór-etilént mutattak ki. Abasár önkormányzata és az ÉRV Zrt. jelentette az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek a mért eredményeket, emiatt a településen a vezetékes ivóvízellátást leállították. Több mint egy hónapig lajtos kocsikkal szállították a településre a vizet, amíg kormányzati támogatással az ÉRV Zrt. az átmeneti vezetéket ki nem építette Mátrafüred felől. A vízügyi cég arról is tájékoztatott, hogy a vízellátás stabilizálásával párhuzamosan az illetékes hatóságok kötelezték őket a szennyezett helyi pozitív kutak folyamatos nyitva tartására a talajvízszint káros emelkedésének elkerülése érdekében, és a hatóságok engedélyt adtak arra, hogy kísérletet folytasson a szennyezett víz megtisztítására. Abasáron és a Pipis-hegyi ipartelepen, a szennyezés gócpontjában végzett tényfeltárás után a kármentesítés lebonyolítására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kormányzati támogatással a Nitrokémia Zrt-t bízta meg.

Kazsu Attila, Abasár polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy a helyi pozitív kutak a kulcsai a helyzetnek. A pozitív kút jellemzője, hogy a nyugalmi szintje magasabban van a talaj szintjénél, és ha a nyugvó szint alatt található a kútcső, akkor szivattyú üzemeltetése nélkül is ad vizet.

- Abasárra nyomás alatt érkezik a víz a hegyoldalból. Először elzárták a szennyezett kutakat, de félő volt, hogy megemelkedik miatta a talajvíz szintje, és a szennyezés a vízzel együtt a felszínre tör, emiatt az egyik kutat ismét megnyitották. A kármentesítés ettől kezdve kettős feladat lett. Egyrészt, a szennyezett rétegvíz tisztítása, másrészt, a pozitív kútból folyamatosan áramló víz szűrése egy tisztítóberendezéssel, tekintettel arra, hogy ez a víz is szennyezett, csak sokkal kisebb mértékben, mint a szennyezés gócpontjában, a Pipis-hegyi ipartelepen. A tisztítás két szempontból is nagyon fontos. Egyrészt, így nem jut ki a mérgezés a patakrendszeren keresztül a lakott területre, másrészt, hatékony technológia esetén idővel vissza lehet kötni a kutat az ivóvízhálózatba. Jelenleg ugyanis, mintegy napi 150 köbméter tisztított, gyakorlatilag ásványvíz minőségű víz folyik el így az elvezető csatornákba. Eközben nyáron másfél hónapig vízkorlátozást kellett elrendelni - részletezte Kazsu Attila.

A polgármester hozzátette, a kármentesítés második szakaszában még két tisztítóberendezést helyez el a Nitrokémia Zrt. a helyi vízmű területén. Így, a tisztítók maximális teljesítménye esetén a többszörösét lehet megtisztítani az eddigi vízmennyiségnek, de addig azt másként kell hasznosítani, amíg nem lehet újra bekötni a kutat az ivóvízhálózatba.

 

A tervek készek a vízhasznosításra

 

Kazsu Attila elmondta, hogy az önkormányzat feladatul tűzte ki a tisztított ivóvíz hasznosítását. Kormányzati forrásból burkolták a községen áthaladó patakmedreket, hogy a tisztított ivóvíz ne érintkezzen a talajjal, amíg eljut a Bene-patakba. A kormány további, több mint 59 millió forintot adott az abasári vízműtelep területén és azon kívül szükséges rekonstrukciós tervezés, engedélyeztetés és kisajátítás érdekében, továbbá több mint 24 millió forintot a pozitív kutakból származó víz hasznosításának tervezésére, engedélyeztetésére. Abasár e feladatokat a tavaly július végi határidőre teljesítette. 

A kiviteli tervek elkészültek, a szükséges engedélyek jogerőre emelkedtek, az árkalkulációk megtörténtek. Ha a szükséges forrás rendelkezésre áll, a közbeszerzési eljárás után indulhat a munka. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában