Megemlékezés

2022.01.28. 09:00

Idén sem marad el doni emléktúra

Munkácsi Sándor t. ezredes, főszervező avatta be portálunkat a hétvégén esdések 40 kilométeres túra részleteibe.

Szilvás I.

 - A tragikus sorsú 2. magyar hadsereg hőseinek emléke előtt tisztelgő doni emléktúrát január 28-án és 29-én tartják. A Covid-járvány miatti helyzetben milyen keretek között zajlik a menet?

– Mind a túra lebonyolítását, mind a résztvevők számát illetően érezteti a hatását a járvány. A korábbi évekkel ellentétben nem lesznek itt sem az olasz, sem a német tartalékosok. Az utóbbiak jelezték, egy hasonló otthoni túrán emlékeznek majd az egykori katonaáldozatokra. 

 

– Végülis kik lesznek a mostani erőpróba résztvevői?

– Az idén szűkebb környezetünkből verbuválódott a csapat. Az emlékmenetet szervező Heves Megye Tartalékosaiért Alapítvány hagyományőrző csoportja mellett a Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete, az önkéntes műveleti tartalékos állomány és a Kossuth Zsuzsa középiskola vállalkozó tagjai gyalogolják végig a negyven kilométert. 

 

– Mi lesz a menet útvonala és programja?

– A 16–18 tagú csapat pénteken kora reggel indul Egerből Felsőtárkányba, ahol délután fél 1-kor a falu főtérén tisztelegnek és gyújtanak

mécsest. Egerbe visszatérve délután fél 5-kor a Dobó téren emlékeznek meg a 79 évvel ezelőtti doni katasztrófa hőseiről. Szombaton délelőtt Egerszalókra menetel a csapat. Tagjai délután 2 óra-kor a katolikus templom előtti háborús emlékműnél koszorúznak. Ezt a református templomban mise, majd a Borvirág férfikórus műsora követi. Egerszalókon zárul a XXII. emléktúra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában