Temérdek étel végzi a kukában

2022.01.08. 20:00

Jogszabállyal harcolnak az élelmiszer-pazarlás ellen, a Heves megyei szervezetek is készülnek a változásra

A világon ma az élelmiszerek harmada megy veszendőbe. Hazánkban az élelmiszer-pazarlás megelőzéséről szóló törvény célja a kereskedelmi élelmiszer-hulladék csökkentése, a fogyasztható felesleg eljuttatása a rászorulók részére karitatív szervezetek révén.

Szabó István

Jogi szabályozással is akadályozzák, hogy ne vesszen kárba az élelmiszer 

Fotó: Shutterstock

Az idén február elsején hatályba lépő törvény az élelmiszer-pazarlást mérsékli, jelentette ki dr. Nagy István agrárminiszter. Mint kifejtette, az Európai Unióban a veszteség az élelmiszerlánc második felében, vagyis a háztartásokban, a vendéglátásban és a kiskereskedelemben jelentkezik. A tárcavezető kiemelte, hogy hazánkban a teljes magyar élelmiszerláncban évente 600 ezer tonna megtermelt élelmiszer vész kárba. 

 

A törvény a hazai kiskereskedelmi láncban jelentkező évi 60 ezer tonna veszteség mérséklését célozza. Azokat a kereskedelmi cégeket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. Ezek az üzletek az élelmiszert karitatív szervezeteknek felajánlhatják, de a várhatóan hulladékká váló, közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott, megmaradt élelmiszerek esetében legalább 48 órával a minőségmegőrzési idő lejárata előtt kötelező a felajánlás. Nagy István szerint ezzel a lépéssel sikerül majd kiszűrni a nyerészkedő, tisztességtelen szereplőket is, gátolni lehet az ilyen termékekkel történő visszaéléseket, a fogyasztók megtévesztését. 

 

Az élelmiszerek újraelosztását a jogszabály értelmében a karitatív szervezetek végzik majd, amelyek egyébként eddig is részt vettek az élelmiszermentésben. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, a speciális többletfeladat tárgyi és személyi feltételeinek biztosítására a kormány ebben az esztendőben szervezetenként 350 millió forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács tagszervezeteinek. 

 

Kékesi Györgyné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egri csoportjának a vezetője szerint a kereskedelmi vállalkozások önkéntes felajánlásairól eddig nem beszélhettünk. 

 

– Éppen tizenöt éve gyűjtünk Egerben az egyik élelmiszer-nagyáruházban – tájékoztatta portálunkat Kékesi Györgyné. – Az akcióink során a pénztártól távozók, ha rászorulóknak szánták az élelmiszert, azt letehették a pultunkra. Csak tartós élelmiszert fogadtunk el, ezekből pedig csomagokat állítottunk össze, legutóbb több mint háromszázat, és azt szétosztottuk a központunkban, vagy a családsegítőkön keresztül juttattuk el a nehéz sorsú polgároknak. 

Tavalyelőtt a koronavírus-járvány miatt nem gyűjthettünk élelmiszert. Akkor az adománykártyáinkat függesztettük ki az áruházban, s azoknak az értéke 99 forinttól 4500 forintig terjedt. Az adományozók ezt fizethették be a pénztárban, az összeg pedig ment a budapesti központunkba, onnan kaptuk meg a szétosztandó élelmiszereket. Az új szabályozás a gyakorlatban leginkább attól függ, hogy milyen a központunk szerződése ezzel a multicéggel. Konkrétan egyetlen élelmiszerüzlettől sem kaptunk a múltban felajánlást. 

 

Verébné Godó Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezetének a vezetője szerint is a vásárlók ajánlanak fel. 

 

– Korábban volt egy nagyáruház, amely felajánlott például gyümölcsöt, joghurtot, de bizony már jó öt esztendeje nem történt ilyen. Legutóbb Hatvanban gyűjtöttünk egy másik multicégnél, s mint egy-egy alkalommal általában, most is ötven-hatvan családot tudtunk ily módon támogatni – fogalmazott Verébné Godó Ildikó. 

 

 

Áldozatkész megyei szervezetek 

 

Verébné Godó Ildikó a következő hónapban hatályba lépő törvény nagy kihívását abban látja, hogy az eddig gyűjtött élelmiszerek szavatossága nem járt le 48 órán belül. Szerinte jó megoldás lenne, ha előre jeleznék az igényeket a kereskedőknek, de a hamar romló termékekért naponta kell menni, s azonnal szétosztani. Mint mondta, a munka és a véradások szervezése mellett ez nem lesz egyszerű feladat. Azt el tudja képzelni, hogy hetente egyszer kerüljön sor mindenkire a tagok közül, ezt el is vállalnák, de sok függ attól, mire lesz elég a bejelentett támogatás. Kékesi Györgyné közölte, hogy az előkészítéssel együtt csaknem negyven ember több mint 400 munkaórája van egy akciójukban. Az egrieknek köszönhetően egy hét alatt több mint két tonna élelmiszer gyűlt össze karácsonyra, tavalyelőtt a kártyákból 650 ezer forint jött össze. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában