Fejlesztések

2022.01.11. 17:30

Történelmi jelentőségű események zajlottak Abasáron az elmúlt évben

Viszontagságosnak, de eredményesnek nevezte Abasár elmúlt évét Kazsu Attila polgármester. A tavalyi sikereket fémjelzi, hogy több mint tíz nyertes pályázat segítette az önkormányzat munkáját.

Szabó István

A gyógyszertár előtti teret önkormányzati forrásból újították fel 

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Kazsu Attila polgármester arról számolt be, hogy az eredményes pályázatoknak köszönhetően megújult a lakótelepi út és a parkoló. Tovább folytatódott és nagyon jó ütemben halad a bölcsőde fejlesztése. 

– Pillanatnyilag nyolcvanszázalékos az elkészültsége, reményeink szerint tavasszal átadhatjuk az épületet. Kiegészítettük a gépparkunkat egy traktorral, nagyon sok kézi munkaerő kiváltható vele. Átadtuk a borsétányt, ami már rendezvénytérként is nagyon jól szerepelt. Önkormányzati önerőből megújult a gyógyszertár előtti parkoló és tér, s itt avattuk fel és szenteltük meg azt az emlékkövet, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete készített, s amely a XI. századi királyi központ maradványainak történelmi emlékhellyé nyilvánítását jelzi. Az elmúlt év legkomplexebb feladata az önkormányzat számára Aba Sámuel királyi sírjának feltárása volt. Jó ütemben haladt az ásatás, reméljük, idén is hasonló eredményeket tudnak elérni a régészek, hiszen a leletek átírhatják népünk eredetét. A település környezettudatos fejlesztése jegyében, a településfásítás során harminc fát ültettünk el belterületen – részletezte Kazsu Attila. 

Rejtélyes sírköveket vizsgálnak a régészek az ásatáson. Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az idei évvel kapcsolatban a polgármester többek közt elmondta, további belterületi utakat szeretnének leaszfaltozni, ehhez a Magyar Falu Program idei pályázati kiírásai már elérhetőek. 

– Úgy gondolom, idén is nagy szerepet játszik a program a fejlesztéseinkben, mert a vidék népességmegtartó képességének kulcsa a lakosság életkörülményeinek javítása, a környezeti értékek növelése, a turizmus fejlesztése, elérhető és látványos szolgáltatások kialakítása. Abban bízunk, ez az év is sikeres lesz a pályázatok tekintetében. Sajnos, reményeink ellenére, a pandémián két év után sem vagyunk túl, és ez minden szempontból megmérettetéssel jár idén is. A járvány 2020 elején olyan helyzetet teremtett, amelyre nem lehetett felkészülni, sokszor csak sodródtunk az árral. A gazdaságban s az emberi kapcsolatokban kiszámíthatatlanságot okozott az elmúlt két év, és nem tudhatjuk, hogy még milyen anyagi és társadalmi hatásai lesznek idén. Mindenesetre mi, a munkatársaimmal együtt, idén is állunk a kihívások elé – jelentette ki Kazsu Attila. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában