Fejlesztés

2022.02.11. 11:30

Egy hónap múlva kezdik a vécseyvölgyi felújítást Egerben

Egy hónap múlva folytatódik a Vécseyvölgy csomópontjának átalakítása. A munkálatok folytatása előtt lakossági fórumot is tartanak.

Szabadi Martina Laura

Lezárások ősszel a Vécseyvölgy út, Gárdonyi utca és Zoltay utca csomópontjában. Hamarosan újra terelés lesz Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel

Tavaly kezdődött meg a Vécseyvölgy utca csomópontjának felújítása, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. korábban már beszámolt arról, hogy 2021 november közepe és 2022 március közepe között a területen a téli időjárás miatt a csomópont átépítését végző kivitelező, a HE-DO Építő Zrt. nem végez munkát. Most kérdésünkre elmondták, a tényleges helyszíni építési munkákat várhatóan idén tavasszal kezdik meg. Továbbra is tartják a beruházás ütemtervét, a várható befejezés november 10. 

– Az idénre tervezett I. ütemben az ideiglenes forgalomtechnikai elemek kihelyezését és a tényleges kivitelezési munkák megkezdését március 16-tól tervezi a kivitelező. Első ütemben a Gárdonyi Géza utcai út- és közműépítési kivitelezési munkái kezdődnek a Gárdonyi utca lezárásával. Ezt követően még további négy ütemre bontva zajlanak majd a munkálatok – tájékoztatta portálunkat a NIF. 

Hozzátették, a forgalmirend-változásokról a kivitelezés megkezdése előtt a HE-DO Építő Zrt. lakossági fórumot fog tartani, a NIF Zrt. pedig sajtótájékoztatót szervez és sajtóközlemény útján is értesíti a helyieket. Tavaly sokakat kellemetlenül érintett a korlátozás, s mint ahogy arról már beszámoltunk, az autósok napokig nem szokták meg az új rendszert. Reggel és délután a csúcsidőszakokban hosszú kocsisor állt a Vécseyvölgy utcán. Ez annak is köszönhető, hogy részben egyszerre zajlik a felújítás a Kertész utcaival, így a nyugati városrészben aránylag sok a terelés és lezárás, amikor párhuzamosan zajlik a kivitelezés. 

A tervek szerint a biztonságos közlekedés jegyében a csomópont környékén hat helyszínen, a Vécseyvölgy utca, Gárdonyi utca és Zoltay utca csomópontjában négy, a Vécsey és Dézsmaház utca kereszteződésében két gyalogátkelőhelyet alakítanak ki. 

A Gárdonyi utca és Zoltay utca kereszteződésében jelzőlámpás csomópont létesül. A meglévő útszakaszt elbontják és új pályaszerkezetet építenek, valamint kiemelt szegélysorral ki is szélesítik. A Tetemvár utca és Vécseyvölgy utca kereszteződését is korszerűsítik. A meglévő szakaszt szintén elbontják és újat építenek, a Tetemvár utca szélesítésével. 

A Dézsmaház utca és a Vécsey Sándor utca jelenleg külön-külön kapcsolódik a Vécseyvölgy utcához. A tervek szerint az önálló útcsatlakozásokat elbontják, és a két utca együtt torkollik majd a Vécseyvölgy utcába, az előbbi öt férőhelyes parkolóvá épül át. 

A beruházás keretében korszerűsítik az érintett területeken a járdát. A vakok és gyengénlátók biztonsága érdekében bordás kivitelű, taktilis burkolati elemekkel látják el azt. 

– A kereszteződésen halad át az Eger s Putnok közti vasútvonal, így a vasúti átjárót is átépítik, a meglévő gyalogos átkelő burkolatát korszerűsítik. Az odavezető járda mellett gyalogos korlátokat helyeznek ki és felfestik a burkolati jeleket. Fejlesztik a biztosítóberendezést is, a jelenlegi fény- és félsorompót és a csomópontban kiépítendő jelzőlámpa rendszert összehangolják. Fontos kiemelni, hogy az átépítés hatására biztonságosabbá és szabályozottabbá válik a közlekedés. A tervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a gyalogosok minden irányba megfelelően közlekedhessenek, mind a közúti, mind a vasúti kereszteződésnél – húzta alá a NIF. 

A fejlesztő cég rámutatott arra is, hogy a felszín alatti munkálatoknak már nagy része elkészült

– A Heves Megyei Vízmű Zrt. saját hatáskörben kívánta kiváltani a kivitelezéssel érintett területen belül, a Gárdonyi Géza utcában található ivóvízvezetéket. Ez az Almagyar-dombon lévő hatezer köbméteres ivóvíztározó medence északi irányú feltöltését és leeresztését biztosítja. Cserélték a kisebb átmérőjű, lakossági vízellátást biztosító vezetékeket is. Tavaly október 11-én kezdték meg a kivitelezési munkálatokat, és november 5-én befejezték – ismertették lapunk kérdésére. 

A NIF Zrt.-vel megkötött együttműködési megállapodás alapján a kivitelezés 56 millió forintba kerül, mely tartalmazza egy kisebb, idén kiváltandó vezetékszakasz költségét is. Megtörtént továbbá a hírközlő hálózatok és egyéb közművezetékek terveinek felülvizsgálata, és jelenleg végzik a kiegészítő tervezési és engedélyezési feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában