Járművásár

2022.02.22. 07:00

Egyre drágábbak a használt autók Heves megyében is

Az autó ma már legtöbbünknek nélkülözhetetlen a munkába járáshoz, a munkavégzéshez, a vállalkozáshoz, a családi hétköznapok megszervezéséhez. Ám az új kocsira akár másfél évet is várni kell, a használtak ára sosem látott szintre nőtt.

Szabó István

Ragó László szerint a vevő ma már jól tájékozódhat a piacon.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A koronavírus-járvány miatt az autópiacon ördögi kör alakult ki. Az autóipart is sújtó chiphiány jelentkezett, az új kocsik gyártása lelassult, és komoly drágulás kezdődött. Ragó László használtautó-kereskedő, az egri K2 Auto Trade Kft. tulajdonosa arról beszélt, hogy ez kihat a használt autók piacára is. Akinek ugyanis várni kell az új járműre, illetve a megnőtt árak miatt nem tud újat venni, az vagy megtartja a régit, ami a használtpiaci kínálatot csökkenti, vagy pedig fiatal használt autót vesz, ami extra keresletet jelent a korábbi évek jól működő ritmusához képest. Mint mondta, az eredmény mindkét esetben az áremelkedés. 

Ha most valaki rendel egy új autót, gyártótól függően egy-másfél év a gyártási idő, és nincs garancia arra, hogy a kocsi az elkészültekor mennyibe kerül majd – fogalmazott Ragó László. 

– A rohamos árváltozások miatt akár nyolc–tíz százalékkal is drágább lehet, ami egy tízmilliós autónál plusz egymillió forint. Igaz, vannak, akiknek ez nem számít, de nyilván nem ez a jellemző. A használtautó-piac helyzete a kiváró vásárlók miatt generált állapot, csaknem hatvan százalékkal kevesebb járművet adnak le. Ez jó harminc százalékos áremelkedést okozott. Mi Németországból hozzuk be a kínált autóinkat, de tavaly ősztől azt a kocsit, amit addig 7000 euróért vettünk, már 8500-ért adják. 

Típustól függően akár negyven százalékos a drágulás. 

Nehéz a szervizkönyv, tulajdonosi papírok, sérülések szempontjából leellenőrizhető, minőségi autót beszerezni. Németországban évek óta autóliciten lehet vásárolni, s olyan árakon kelnek el a kocsik, amiket az átlagos magyar vevő nem tud megfizetni. 

Az autókereskedő arról is beszélt, hogy egy használt autón tízszázalékos árréssel lehet dolgozni, de a kocsi árát is mindig a piac szabályozza. Ezért lehet az, hogy például egy tavaly májusban még 3,1 millió forintba kerülő kocsi ára ma már akár 3,7 millió lehet, pedig öregebb lett a jármű. Ragó László elmondta, megérti a vevőket, ha azt érzik, mindez rajtuk csapódik le, mert tudja, nehéz összegyűjteni hárommilliót tisztességes munkából. 

 

Tisztult az autópiac az utóbbi időben - A huszonöt éve autókkal foglalkozó Ragó László szerint használt autó vételénél a kulcsszó a bizalom. A vásárlóknak régebben negatív tapasztalataik voltak az autókereskedőkről, de mára sokat tisztult a piac. Vannak hirdetési felületek, amelyek megszűrik az eladókat, csak olyanok hirdethetnek, akiknek legalább ötéves a szakmai múltja, több mint egyéves a cége, megbízható adóalanyok és magyar állampolgárok. A használtautó-oldalakon a fényképek mellé már feltöltik az adott jármű szervizkönyvét, a kulcsok számát, a rétegvastagság- és állapotfelmérést. A vevő így már otthon informálódhat a kereskedésről, a kínált autókról. A szakember szerint mindig legyen gyanús, ha az általános piaci árnál több százezerrel olcsóbban kínálnak valahol egy autót, annak könnyen átverés lehet a vége. 

 

– Egerben sok a használtautó-kereskedés a város méretéhez képest – közölte Ragó László. – Nehéz megítélni, hogy a magyar piacon vannak-e eltérések régiónként. Azt tapasztalom, sokan átjárnak ide Miskolcról. Ott kevesebb a kereskedő, nem találják meg a keresett minőséget, vagy Egerben és a környékén talán jobb az autók állapota. Meghatározó a fizetőképesség. Szerintem Eger szerencsés helyzetben van a multi cégek miatt, a középréteg anyagi helyzete nem rossz. 

Az autókereskedő szerint a karanténok idején az otthon lévők körében felfutott a játékelektronika vásárlása, s a gyártók egy autóchip méretéből öt-hat játékba való chipet gyártottak. Most már nem szívesen állnak vissza erről, mert profitorientáltak, ezért a helyzet javulására szerinte még legalább másfél-két évig nincs sok esély. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában