Élelmiszerárstop

2022.02.06. 07:00

Maximálták a Heves megyei boltok, miből mennyit vehetünk

A kormány élelmiszer­árstopról döntött. Az intézkedés február elsejétől a tavaly október 15-i szinten rögzíti a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej árát.

Molnár Helga

Büntetés jár azoknak a boltoknak, amelyek nem tartják be a szabályokat.

Fotó: Sipeki Péter

– Örömmel vettem, hogy ezek a termékek olcsóbbak lettek, hiszen bár egyedül élek, sok fogy a lisztből és az olajból is. Unokáim vannak, sokat vannak nálam, így sütök-főzök hétvégente. Viszont azt nem tervezem, hogy most veszem meg az éves mennyiséget csak azért, mert kevesebbe kerül – fogalmazott Kovács Erzsébet egri nyugdíjas. 

Érdeklődtünk nagyobb áruházaknál, hogy a megjelölt termékek esetén korlátozzák-e a megvásárolható mennyiséget. A Spar és a Lidl kommunikációs vezetői, Maczelka Márk és Tőzsér Judit válaszaiból kiderült, mindkét cég él ezzel a lehetőséggel. 

– A Spar Magyarország legfontosabb törekvése, hogy a vásárlóinak lehető legszélesebb körét friss, minőségi termékekkel lássa el a szükséges volumenben. Úgy döntöttünk, hogy február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezetünk be. A döntéssel azt szeretnénk elérni, hogy továbbra is a megszokottak szerint tudjon hozzájutni mindenki háztartási mennyiségben az érintett termékekhez – írta. 

A Lidl azzal a céllal határozott, hogy folyamatosan biztosítsa az áruellátást, elkerülve az egyéb kereskedői felvásárlás lehetőségét. Búzafinomlisztből és kristálycukorból tíz kilogrammot, napraforgó-étolajból tíz litert, a 2,8%-os tehéntejből pedig 12 litert vásárolhatnak egyszerre a vásárlók. A sertéscomb esetében tíz kilogramm, a csirkemell és -farhát esetében kiszereléstől függően négy tálca vagy három kilogramm ez a mennyiség. 

A Tesco viszont ennél is szigorúbban szabályoz. A Lidl és a Spar ugyanis nem tiltja, hogy egy vásárló még aznap újra visszajöjjön, a Tesco viszont napi limitet vezetett be, s náluk maximum öt liter étolajat, tíz kilogramm finomlisztet és kristálycukrot, 12 liter UTH tejet, négy kilogramm csirkemellet vehet egy ember egy nap. 

A rendelkezések betartását a kormányhivatalok ellenőrzik. A szakemberek a kisboltoktól a piacokon át a hipermarketekig mindenütt vizsgálódnak majd, ahol élelmiszert lehet venni, így az online shopokban is. Dr. Róka Sándor, a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetője elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium segédletet állított össze a kereskedőknek az előírásszerű árképzésről, készletezésről. 

– Vizsgáljuk, hogy az ármegállapítás megfelel-e a jogszabályban foglaltaknak, figyelünk a kínálatra, a mennyiségre, illetve arra, hogy a hatósági árakról tájékoztató táblákat kihelyezték-e – taglalta. 

Amennyiben az ellenőrzést végző kormányhivatal mégis jogsértést tapasztal, kötelezően bírságol. Az ötvenezer forinttól akár hárommillió forintig tartó bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen – legalább egy napra, legfeljebb fél évre – korlátozható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában