Megemlékezés

2022.02.21. 17:30

Méltó emléket állítottak: bronztábla őrzi dr. Ringelhann György nevét

A megyeszékhely rendszerváltás utáni első polgármesterére dr. Ringelhann Györgyre emlékeztek a Bitskey Aladár Uszodánál, ahol immár bronz dombormű örökíti meg az egykori polgármestert. Személyisége, munkássága minden egri számára példaértékű - hívták fel a figyelmet.

Kiss Balázs Levente

Az emléktábla leleplezésének pillanata

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Huszonkét évvel a Bitskey Aladár Uszoda átadását követően hétfőn jött el annak a pillanata, hogy az épület létrejöttéért rengeteget dolgozó polgármesterre, dr. Ringelhann Györgyre emlékezzenek. Rostás Bea Piros egri szobrászművész alkotását a két éve elhunyt városvezető özvegye dr. Ringelhann Györgyné és a család nevében megemlékező dr. Seenger Pál leplezte le.

Az ünnepségen elhangzott, dr. Ringelhann György volt az uszoda élharcosa. Dr. Seegner Pál emlékeztetett arra, hogy Eger évtizedeken keresztül küzdött egy fedett uszoda létrejöttéért. A rendszerváltás időszakában több terv is készült. Korábban a Szent József-forrás helyén fel is épült egy létesítmény, melyet a nyolcvanas években fel kellett robbantani. Ezt követően az egriek lelkesen vásárolták a téglajegyeket a létesítendő új uszodához. 

Keresztapámnak a polgármesterré választása után az egyik legfontosabb küldetése volt ezen álmok megvalósítása – hangsúlyozta dr. Seegner Pál, majd köszönetét fejezte ki a dombormű létrejöttéért mások mellett Beresnyák Gyulának, az Eger Termál Kft. ügyvezetőjének, valamint Bárány Attila válogatott víziladbázónak.

Mellettük kiemelte, köszönet illeti Eger első szabadon választott képviselő-testületét és tisztségviselőit, mert ők voltak azok, akik végül az egri sportszerető polgárok régi álmát megvalósították.

Dr. Ringelhann György maga is öregbítette tősgyökeres egri családja hírnevét. Nagyapja városi mérnökként a város közművesítéséhez járult hozzá. Apja a vízipóló sport egri felfejlesztője volt, nevét őrizte több évtizeden keresztül egy utánpótlás torna is.

–  Keresztapám igazi nagy tudású humanista volt és bár feleségével nekik nem volt gyerekük, rajongott a gyerekekért, fiatalokért, mindig lehetett rá számítani. Jókedélyű, csupaszív ember volt, de ha kellett bátran odacsapott. Sportszerű, de győzelemre törő sportoló és városvezető volt. Vízilabdázóként az univerziádén a magyar csapat tagjaként részt vett Torinóban 1959-ben, 1961-ben Szófiában remekelt. Később hívták játékosnak a Ferencvároshoz és a Honvédba, de ő mindig hű maradt szülővárosához –  mondta el dr. Seenger Pál.

Hozzátette: Számára Eger üdve volt a legfőbb törvény. Az őt támogató lokálpatriótákkal együtt sokszor erős ellenszélben, akadályokat leküzdve jutott el odáig, hogy egri fedett uszoda alapkövét végül polgármesterségének 1998-as megszűnése, az önkormányzati választások előtt tíz nappal elhelyezhette jelenlegi helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában