Kártyajáték

2022.03.02. 17:30

A helyi megmérettetésnek indult ultiverseny kinőtte Aldebrőt

A tipikusan magyar kártyajátékot, az ultit sok okból lehet szeretni. Ez derült ki szombaton, amikor a Tarna menti községben – a járvány miatti szünet után – ismét versenyt rendeztek, rekordszámú résztvevővel.

Sike Sándor

A hatodik alkalommal megrendezett verseny alkalmával megtelt a Népház nagyterme Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Berán Dániel

A Népház környékén szombaton nem nagyon járkáltak emberek, csak abból sejthettük, az épületben történik valami, hogy szokatlanul sok autó parkolt a létesítmény melletti utcákban. Bent a nagyteremben lépni alig lehetett, olyan sokan jöttek el a kártyások által régen várt eseményre. 

 

Wingendorf János, a község polgármestere, aki maga is a játékosok között volt, kérdésünkre elmondta: részben az önkormányzatuk, részben a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával tudtak arról gondoskodni, hogy a játszóknak ne csak a kártya legyen a kezükben, hanem üdítőt, kávét, némi élelmet és persze jóféle bort is fogyaszthassanak. 

 

– Voltak magántámogatók is. A káli pizzástól például a készítményükből érkezett harapnivaló – tette hozzá. 

A faluvezető azt is elárulta, hogy kisgyerekként ismerkedett meg az ultival, amikor a kocsma udvarán megfigyelte, ahogyan a nagyok verték a lapot, tologatták a talont. A későbbiekben egyesületet alakítanának, így tagjai lehetnének a Magyar Ultiszövetségnek. 

Barta László Egerbocsról jött versenyezni Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotók: Berán Dániel

Nagyné Balog Irén szervező elmondta, amióta Matz Péter főszervező aktív ténykedésével megrendezik az ultiversenyt, ő mindig ott volt a segítőjeként. A kezdetek kevés résztvevőt vonzottak, szinte csak helyből jöttek játékosok. A mostani már megyeivé nőtte ki magát. 

 

A Népház nagyterme zsúfolásig megtelt az asztaloknál ülő ultisokkal. Borsodi Róbert például azt mondta arra a kérdésünkre, hogy mi a jó az ultiban: gondolkodni kell, a másik embert figyelni, bár a maszk most kicsit bezavar. Fontos az is, hogy jó a társaság. 

 

– A szokott játszótársak esetében tudható, mire lehet számítani, de most ismeretlenek ellen nehezebb – tette hozzá. 

Barta László Egerbocsról utazott ide, egy barátja hívta. Szemben az újonccal, a kerecsendi Semberger Csaba minden versenynek részese volt. Kisgyerek korától ultizik, az édesapjával és a bátyjával kezdett először játszani. 

Semberger Csaba már hatodszor indult Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotók: Berán Dániel

 

– Régebben a faluban is összejártak, de ma már kevesen vannak, akik időt fordítanak erre. Számomra az ulti kicsit nosztalgia is. Szeretünk játszani, s természetesen a jó társaság is lényeges – jelentette ki. 

A vetélkedés legjobbjai lettek - Hatszor egyórás kört követően hirdették ki az ultiverseny eredményét. A győztes ebben az évben a Szűcsiből érkezett Murnyák Sándor lett 1426 ponttal. Tőle nem sokkal elmaradva, 1399 pontot gyűjtött a versengés során a füzesabonyi Kocsis István. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az ecsédi Sipos Lajos állhatott, aki a versenyben 1374 pontot gyűjtött. Külön is értékelték az aldebrőiek teljesítményét. Az első helyet Kerepesi Mátyás szerezte meg Ridzig Péter és Lipkovics István előtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában