Segítéség

2022.03.24. 14:11

Áldozatsegítő központot adtak át Egerben - fotók

A központot csütörtök délután Varga Judit igazságügyi miniszter részvételével adták át a megyeszékhelyen.

Sz.M.L.

20220324 - Áldozatsegítő Központ átadása Egerben - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

- Miskolci vagyok, Eger volt az egyik kedvenc városom, mindig jó szívvel jövök ide. Nagy öröm, hogy bejelenthetjük az ország 11. áldozatsegítő központjának átadását. Hivatalba lépésemkor, csak három központ volt, vállalásunk szerint 2025-re minden megyeszékhelyen létesítünk ilyen helyet, ezen felül már két áldozatsegítő pont is működik - emelte ki Varga Judit. 

 

- Azt látom, hogy azok, akiknek két évvel ezelőtt partnerséget ajánlottunk elkezdték ezt nem jóhiszeműen felhasználni, támadni az áldozatsegítő központokat. A baloldal, civil szervezetnek álcázott tagjai a politikai kampányban az áldozatokat politikai célokra használják. Ez egy erkölcstelen cselekedet, s az áldozatsegítő rendszer munkatársainak munkáját is semmibe veszik. Tudjuk, hogy tökéletes nincs. Folyamatosan javításon dolgozunk. Elértük azt, hogy a segítség közvetlenül érkezik az áldozatokhoz. Nem titkolt célunk, hogy olyan rendszert építsünk ki, amelyre nem csak büszkék lehetünk, de mintaként is szolgálhat. Horvátország például érdeklődött. Célunk volt, hogy a krízishelyzet megoldását minél rövidebb időre csökkentsük. Ezt szolgálja például az Ask-ban igényelhető azonnali pénzügyi segélyt - részletezte. 

 

Elmondta, a jogalkotás terén is elkötelezett a kormány, a nők elleni és a gyermekek elleni erőszak terén az elmúlt években elért számos szigorítást ismertette, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények vagy a párkapcsolati erőszak területén.


 

 

Kiemelte, a szomszédos Ukrajnában zajló háború elől menekülőknek is segítséget nyújt a kormány. Arról is beszélt, hogy a bűnügyi statisztikák komoly csökkenést mutatnak, s tavaly és az év első két hónapjában 21 ezer honfitársunknak segítettek a központokban. 

 

Felhívta a figyelmet, hogy 24 órában hívható krízisvonalat is üzemeltetnek, valamint a vansegitseg.hu oldalt, s méltatta a közreműködők munkáját. 


 

- Hat felsőoktatási intézménnyel működünk együtt, a rendőrök képzésébe friss tudásanyagot építünk be. A fokozottan növekvő áldozat elérés azt mutatja, hogy jó úton járunk. Reméljük, hogy az év második felében már Békéscsabán is meg tudjuk nyitni a központot - tette hozzá. 


 

Czinege László rendőr dandártábornok kiemelte, a hatóság emberei gyakran az elsők, akik az áldozatokkal kapcsolatba kerültek.

 

- A megyei rendőr-főkapitányság mindig kiemelt figyelmet tulajdonított az áldozatsegítésnek. Nagy hangsúlyt fektetünk az áldozattá válás megelőzésére is - fogalmazott.


 

Dr Pajtók Gábor, választókerületi elnök arról beszélt, hogy a mai esemény egy olyan társadalmi csoportra irányítja a figyelmet, akik közöttünk élnek, akik áldozattá váltak. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában