Átadó

2022.03.19. 11:30

Megnyitja kapuit végre a hatvani sportcsarnok

Kézilabda-mérkőzésre várják Hatvanban a sportot szerető lakosokat. Ezzel elkezdődik a város sport- és rendezvénycsarnokának használata. A létesítmény évek óta kész, de a vitás pontok még rendezésre várnak.

Kiss Balázs Levente

Megszerezte a használatbavételi engedélyét, így vasárnap megnyitja kapuit a városban a sokszor csak kézilabdacsarnokként emlegetett Hatvani Multifunkcionális Sport-és Rendezvénycsarnok. A megnyitó kézilabdameccs lesz, hiszen az OKTAT60 Hatvani KSZSE és a Kállósemjéni SZSE-Újfehértó női NB II.-es bajnoki mérkőzését rendezik meg. 

 


Az igazi mérkőzés, vagy inkább megegyezés azonban még hátra van Hatvan városa és a Hatvani Kézilabda és Szabadidő Sportegyesület között. Korábban a Hírlap is többször megírta, hogy az 1105 néző befogadására alkalmas multifunkcionális sportcsarnok építése még 2019-ben kezdődött el, s el is készült 2020 áprilisában. A több mint hárommilliárd forintba kerülő létesítmény használatának tényleges elkezdése csaknem két éve várat magára. 

 

A vitás pontok között volt sokáig, hogy ki legyen az épület tulajdonosa. Bár az egyesület és az önkormányzat között volt egy 2018-ban kötött, az építkezést megelőző megállapodás, amely kimondta, az épület tulajdonjogát az önkormányzatnak át kell adni, ám az egyesület később úgy vélte, az épület őket illeti. 

 


A megépítését több pénzügyi forrás tette lehetővé: a taotámogatások, a kormányzati pénz, amit az önkormányzat kapott, majd azt át kellett adnia a sportegyesületnek, mivel az volt az építtető. Ehhez jött az önkormányzati hozzájárulás a kapcsolódó infrastruktúra kialakítására. Az egyezség kimondta, hogy a létesítmény tulajdonosa a hatvani önkormányzat, a kézilabda-egyesület használati jogot kap. Ennek fényében az utóbbi rendelkezik a csarnok használatának 70 százalékáról, az önkormányzat a 30 százalékáról, hogy garantálni tudja: a hatvani sportolni vágyók számára mindig nyitva lesz a létesítmény. Az üzemeltetést önkormányzati tulajdonú cég végzi. Az önkormányzat ehhez a csaknem 150 millió forint éves fenntartási költséget is biztosítja. 

 


Az egyeztetések 2020-ban elakadtak. Az egyesület előállt a javaslattal, hogy az épület maradjon az övék, mire a hatvani képviselő-testület törzsvagyonná nyilvánította az épületet. Horváth Richárd polgármester akkor közölte, szeretnék elejét venni, hogy később magánkézbe jusson az ingatlan. 

 


Az is vitatott, hogy ki mennyi ideig használhatja az épületet. Az eredeti megállapodás szerint ez hetven és harminc százalék arányban oszlik meg a kézilabdások és az önkormányzat között, ám az önkormányzati részt az egyesület szeretné csökkenteni. Másik vitás tétel a pótmunka kérdése, ugyanis felmerültek előre nem tervezett feladatok is. Itt közel 52 millió forinttal költött többet a megrendelő, ezt tetézi egy 27 millió forint, melynek az elszámolása nem történt meg határidőre. 

 

A közelmúltban kormányhatározat rendelt pluszforrást ezekre a tételekre, így Szombati Lajos, a Hatvani Kézilabda és Szabadidő Sportegyesület alelnöke szerint a kivitelező Variabau Kft. minden számláját kiegyenlítették. A februári képviselő-testületi ülésen Szombati Lajos közölte, több pontban szeretnék a város által ajánlottakat elfogadni, így nem ragaszkodnak a tulajdonjoghoz. Ám saját számításuk szerint az évek óta elmaradt városi támogatások összegét is beszámítva, az önkormányzat még 154 millió forinttal adós nekik. Dr. Kovács Éva jegyző válaszában kiemelte, az építésre a taoból fordított csaknem 2,1 milliárd forintot visszatérítendő támogatásként nyújtotta az egyesületnek az önkormányzat, így a csarnok tulajdonjogának mindenképp át kell kerülnie az önkormányzathoz. Horváth Richárd polgármester hozzátette, a 154 millió forintos igénnyel szemben 80 milliót tart elfogadhatónak. Akkor egyezség nem született. 
 

A hiányzó közművek is elkészültek

A nagyjából harminc nappal ezelőtt megszerzett használatbavételi engedélyt azt követően kapta meg a kézilabdaklub, hogy az elmúlt csaknem egy évben a város kiépítette a hiányzó közműveket, így a parkoló is megkapta a forgalomba helyezési okiratot. Ez volt a végső feltétele a csarnoképület – mára jogerős – használatbavételének. Szombati Lajos alelnök a vasárnapi még nem teljesen hivatalos megnyitó előtt annyit közölt a Hírlap olvasói számára, hogy a Kállósemjén elleni meccsre várják a hatvani lakosokat és mindazokat, akik szeretnék megnézni a két éve elkészült gyönyörű sportlétesítményt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában