Rendben folyik a tanítás

2022.03.18. 07:00

Sztrájkolnak is, meg nem is a Heves megyei tanárok

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetett március 16-tól a két legnagyobb pedagógus-szakszervezet. A február elején megjelent sztrájkrendelethez ­alkalmazkodva nem, vagy kreatív módon csatlakozhattak a kezdeményezéshez szerdán szülők, diákok, tanárok.

Barta Katalin

Megszokott volt a nyüzsgés a sztrájk idején az egri Szilágyi gimnáziumban

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

Szűkebb hazánk legtöbb oktatási intézményében szerdán reggel zavartalanul kezdődött az oktatás, annak ellenére, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, illetve Pedagógusok Szakszervezete határozatlan idejű sztrájkot hirdetett.

A Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium igazgatója, dr. Czinder Péter érdeklődésünkre elmondta, hogy a kollégái nagy része egyetért azokkal a követelésekkel, amelyeket a két ágazati érdekvédő szervezet megfogalmazott, s náluk a tanárok fele csatlakozott is a sztrájkhoz. Ám ezt csak a jelenlegi szabályokhoz igazodva úgy tehették meg, hogy óráikat mintegy magukat helyettesítve tartották meg. 

Mi is szorgalmazzuk olyan munkakörülmények megteremtését, amelyek kollégáink számára biztosítják a minőségi munkavégzés alapfeltételeit, az elviselhető munkaterhelést mind a diákok, mind a tanárok és nem pedagógus alkalmazottak számára – fogalmazott az igazgató. 

Van, aki a sztrájk mellett dönt

Egerben a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium igazgatója, Rázsi Botond arról tájékoztatott, minden munkatársával egyetértenek abban, hogy a sztrájk alapjog, ám a jelenlegi körülmények között mégis a megszokott rendben indult a tanítás az iskolában. A diákok és a pedagógusok is megjelentek. Öt tanár döntött úgy, hogy jelezve a sztrájkolókkal való szolidaritását, egy-egy tanórát nem tartott meg, de helyettesítéssel ezt is áthidalták. 
Az egri Dobó István Gimnáziumban szerdán elvileg csak a végzős diákoknak tartották meg az órákat

legalábbis ezt mondta egy odajáró gimnazista a szerkesztőségünket tájékoztató szülőjének. Az intézmény korábban a KRÉTA rendszeren keresztül arról informálta a szülőket, hogy március 16-án egy napra szóló, határozott idejű figyelmeztető sztrájkban vesznek részt. A közlés szerint az érettségizők valamennyi óráját megtartották, és a többi osztályban is rendelkezésre állt egy-egy tanár. 
 Korábban szóban arról tájékoztattak bennünket a pedagógusok, ha szolidaritást vállalunk velük, ne küldjük a sztrájk napján a gyerekeket iskolába. A lányom is otthon maradt, úgy tudom, a hiányzását igazoltnak tekintik – fejtette ki a szülő. 
 

Pétervásárán a Tamási áron Általános Iskolában nem csatlakoztak a sztrájkhoz, így rendes mederben zajlott az oktatás, tudtuk meg Braun Pétertől, az intézmény igazgatójától. 
Balogh Éva, a Pedagógusok Szakszervezete Heves Megyei Szervezetének vezetője közölte, a megyéből számos intézményből jelezték hogy a lehetőségekhez igazodva csatlakoznak a megmozduláshoz, ami több napig tarthat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában