Emlékfa

2022.04.20. 17:13

A kitelepítettekre emlékeztek Gyöngyösön

Emlékfa ültetésével tisztelegtek szerdán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán a Felvidékről 1947-ben kitelepített több mint százezer magyar előtt.

Sz. Sz. I.

Szerdától emlékfa őrzi a campuson a kitelepítettek sorsát

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Hetvenöt évvel ezelőtt, április 12-én indult az első, magyar anyanyelvű emberekkel telezsúfolt vonat Csehszlovákiából Magyarországra. Ők a Beneš-dekrétumok miatt állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva kényszerültek szülőföldjük elhagyására. E napot az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította emléknappá.

Az emlékfa elültetése után dr. Bagdi Róbert előadását hallgathatták meg az érdeklődők A magyar-szlovák nyelvhatár címmel. Mint kiderült, ez a nyelvhatár a XIX. század folyamán lényegében már nem módosult. Az I. világháborút lezáró béke által kijelölt országhatárokat nem a nyelvhatáron, hanem a magyar nyelvterületbe vágva húzták meg. Az akkor mintegy egymillió, Csehszlovákiába került magyar anyanyelvű száma a mai Szlovákiában már a félmilliót sem éri el.

A szerdai megemlékező eseményeket a Rákóczi Szövetség támogatta. 

 


 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában