Szőlészet

2022.04.03. 10:57

A szőlőművelést segíti új projektjével az egri egyetem

Magas színvonalú fejlesztéseket valósítanak meg a kutatás nyomán.

M. H.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A magyar szőlő-bor ágazatot érintő legjelentősebb kérdésekre, gondokra, a jövő kihívásaira keresi a megoldásokat az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kiemelt jelentőségű projektje, amelynek a megvalósításához az intézmény több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. 
Az intézmény kutatói a következő négy évben a fajta- és klónhasználat, a szőlőkórokozók, valamint a borászati technológiák fejlesztése érdekében magas színvonalú alap- és alkalmazott kutatásokat, kísérleti fejlesztéseket végeznek. Az egyik alappillér a kárpát-medencei szőlőfajták klónhasználatának újraértékelése. A szőlőklónok értékvizsgálata képezi a következő évtizedek szőlészeti fejlesztéseinek alapját, a kutatási program ily módon hozzájárul a jövő őshonos, de mégis alkalmazkodóképes magyar szőlőklónjainak megtalálásához. Segítheti a minőségi termelést és válaszokat adhat a klímaváltozás okozta fajtahasználati kihívásokra. 
A környezetkímélő munkák célja a szőlő termésbiztonságának fokozása, új kórokozók azonosítása, a megbetegedések és a járványok megelőzése. Növényegészségügyi szempontból felügyelik a szőlőterületek környezetében megtalálható féltermészetes, illetve a mesterséges tájalkotó elemek hatását az ültetvényekre. A magyar borvidékek trendjeinek felmérésével a klimatikus változásokra való felkészülést is segítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában