Ünnepség

2022.04.26. 16:35

Az abasáriakon már nem fog múlni az idei szőlő- és bortermés (fotók)

Sz. Sz. I.

Megáldották a szőlőrügyeket

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: CZIMER TAMAS

Szombaton kilencedszer rendezte meg az Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesülete a községben a Szőlő Rügyfakadás Ünnepét, amelyhez második ízben csatlakozott a Boros Pörkölt Főzőverseny.

Az eredeti tervek szerint a Szent János kápolnánál szabadtéri szentmisével kezdődtek volna a programok, de az esőre hajló időjárás miatt végül a római katolikus Szent Péter és Pál apostol templomban celebrálta az alkalmat Iváncsy Balázs abasári plébános. A lelkipásztor az ünnepi szertartás során megáldotta és megszentelte a templomba hozott szőlővesszőket.

A szentmisén Iváncsy Balázs plébános imára szólította fel a híveket a szőlő­művesekért. 
– A szőlőben az ember fáradságos munkával dolgozik, a gépesítés mellett sok teendő csakis kézzel végezhető. Imádkozzunk azért, hogy a jég el ne verje, a vihar le ne döntse, az aszály ki ne szárítsa a munka gyümölcsét – fogalmazott Iváncsy Balázs. 

A közelmúltban megszépült pincesoron a helyi borászok nyitott pincéi és standjai várják a borok kedvelőit. A Maróti, a Molnár és Fiai, illetve a Pálinkás Pincészet, a Borsika, továbbá a Kővágó Pince és Szőlőbirtok, a Levente és a Porupsánszki Szőlőbirtok, valamint a Dér Pince várta legfinomabb nedűivel a betérőket. A főzőverseny résztvevői a bográcsaik körül szorgoskodtak, a borsétány megtelt a készülő pörköltek illatával. Volt, ahol állványra függesztve, de üstházba állítva is rotyogott a pörkölt, akadt, aki a sparhertet részesítette előnyben.  A muzsikáról a rendezvényen Pesti Zoli és a Lilin Akusztik Zenekar gondoskodott, este pedig nagyszabású retródiszkó zárta a napot.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában