Vizsgálatok, tanácsok

2022.04.15. 07:33

Az egész térség egészségére odafigyelnek a pétervásárai szűrőnapon

Pétervásárán nagyszabású, ingyenes egészségi szűrőnapot rendeznek, amelyre már eddig is nagy számban jelentkeztek résztvevők a térség falvaiból. Április 22-én, pénteken a szervezők elképzelése szerint három speciális autóbuszon folytatnak komplex vizsgálatokat, de lesznek bemutatók, továbbá vásár is.

Barta Katalin

A szűrővizsgálatok akár életeket is menthetnek. Érdemes élni a lehetőséggel

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Az Észak-Hevesi 33 Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület – LEADER Akciócsoport – az Agrárminisztérium Irányító Hatóságának jóváhagyásával nagyszabású, ingyenes egészségnapot szervez. Az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság, Pétervására Fejlesztési Központja közreműködésével csaknem ötven kiállító, vásározó vesz részt az április 22-i eseményen, ahol számos előadást is tartanak a nap folyamán. 

A programok délelőtt tíz órakor kezdődnek és délután ötig tartanak a Pétervására Fejlesztési Központban, a Keglevich utca 19. szám alatt, a Keglevich-kastély felújított szárnyában. A szűrővizsgálatokat az országos népegészségügyi szűrőbusz munkatársai végzik majd el, több speciálisan felszerelt járművön, a Magyar Rákellenes Liga Egri Szervezetének a közreműködésével. 

Számos szűrésre lesz lehetőség

Az első autóbuszon lehetőség lesz vércukor-, koleszterin-, trigliceridszint, valamint Prosztata Specifikus Antigén (PSA) mérésére. Emellett EKG- és vérnyomásmérés is lesz, megállapítják a boka-kar indexet, ellenőrzik a testösszetételt, valamint légzésfunkciós vizsgálatra is várják a jelentkezőket. A második járművön kardiológiai, bőrgyógyászati vizsgálatokat, míg a harmadik autóbuszon szájüregi szűrést végeznek. 

Az egész napos rendezvény további részeként a helyszínen újraélesztési bemutatót is tartanak a pétervásárai mentőállomás dolgozóinak részvételével, mindezen túl önkéntes véradási lehetőséget is biztosítanak a Magyar Vöröskereszt munkatársainak segítségével. 

Fókuszban az egészséges életmód

A különleges esemény szervezőinek meghatározó célja a térség lakosságának tájékoztatása az egészséges életmódról, az ennek eléréséhez szükséges tennivalókról. Fontos része a programnak a vegyszermentes és bioételek, lekvárok, szörpök, chutney-k, ivólevek, tejtermékek, húskészítmények, savanyúságok, gyógynövények, gyógynövényes portékák, tisztálkodási termékek bemutatása, népszerűsítése is. 
A nap során foglalkoznak a lélekegészség megőrzésének technikáival, a jógával, a fitoterápiával. Bemutatkoznak a megyék gyógyfürdői, gyógyhelyei, szálláshelyei, emellett a gyógynövényesek, a gyó­gyászati termékeket előállítók, valamint a biotermelők és a helyi, az egészség megőrzését feladatuknak tekintő szolgáltatók. 

A pétervásárai szakiskola közreműködésével zöldségpalánta-vásárt is rendeznek a helyszínen a szakiskola saját nevelésű palántáiból. Aki részt vesz az április ­22-i eseményeken, az akár értékes tombolanyereményekre is számíthat. A rendezvényre a környékbeli településekről ingyenes falubuszokon viszik az érdeklődőket a környező helységek önkormányzatai. 

Segítenek odajutni - Bekölce, Balaton, Bükkszék, Mikófalva, Szederkénypuszta, Istenmezeje, Váraszó, Terpes, Tarnalelesz, Mátraballa lakosai már jelezték, hogy részt vesznek a szűrőprogramon. Az eseményen jelen lenni szándékozók a helyi polgármesteri hivatalokban érdeklődhetnek az indulás időpontjairól. A részletekről érdeklődni a 36-20-360-3646-os és a 36-20-339-5766-os telefonszámokon lehet. További elérhetőség: fax-, illetve telefonszám: 06-36-568-036 – a 119-es mellék kérhető –, e-mail-cím: [email protected] – tudatták a szervezők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában