Környezettudatosság

2022.05.14. 11:30

A fenntartható jövő mindünkön múlik - Ökoforradalom Gyöngyösön

Ökoforradalom elnevezéssel rendezett környezetvédelmi napot pénteken a gyöngyösi Radír Reklám Kft., valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Károly Róbert Campusa. A rendezvény témája a környezettudatosság volt.

Szabó István

A legbátrabbak beálltak a gyalupad mellé dolgozni

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A campuson tartott rendezvény fő célkitűzése az volt, hogy játékos és interaktív programokon keresztül vezessék rá a különböző korcsoportokat arra, itt az idő, hogy mindenki a maga szintjén tegyen valamit a bolygónkért. Nagy Róbert ötletgazda és főszervező, a Radír Reklám Kft. ügyvezetője szerint a környezetvédelem és a környezettudatosság tanulható, a fenntarthatósági lépéseket el lehet sajátítani, az ökológiai gondolkodás kialakítható. 

– Az esemény szlogenje az volt: Meddig várunk még? – emelte ki Nagy Róbert. – Ahhoz, hogy az utódaink is megfelelő minőségű életet éljenek, mindenkinek tennie kell valamit. Nem óriási dolgokra kell gondolni. Zárjuk el időben a vízcsapot, a szemetet megfelelően gyűjtsük, és így tovább. Az előrelépéshez azonban össztársadalmi cselekvés kell. A rendezvényünkön a környezettudatosság fontosságát élményszerűen kívántuk bemutatni, s a résztvevőkben elplántálni. 

A nap tematikus helyszíneinek bejárására másfél órás, vezetett élménytúrákat szerveztek reggel nyolc órától este fél hétig. Nagy Réka, a MATE kommunikációs munkatársa elmondta, hogy csaknem 750 diák regisztrált az eseményre. Az iskolások után a délután második felében egyetemisták, felnőttek, családok vehettek részt a szakvezetéseken. Vigh Ilona, az Egererdő Zrt. kommunikációs és közjóléti vezetője arról beszélt, hogy cégük három tematikus programmal érkezett a rendezvényre. 

– Egyrészt fából készült termékeket állítottunk ki, illetve a fát, mint megújuló energiaforrást mutattuk be – közölte Vigh Ilona. – A másik standunk a fenntartható erdőgazdálkodással foglalkozott. A gyerekek kedvence volt a harmadik állomásunk, ahol a rovarok birodalmában tehettek kirándulást játékos formában. A látogatók betekintést nyerhettek az asztalosmunkákba, a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a gyalu, a kézi fúró használatát. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Vidra Verda nevű kisbusza is a helyszínen volt. A jármű most is lehetőséget adott arra, hogy a rendezők élményközpontú terepi foglalkozásokon közel hozzák a természetet minden korosztályhoz. Sokan ismerkedtek a kísérleti eszközökkel gazdagon felszerelt járművel. A gyöngyösi hulladékkezelő gazdasági társaság kukásautója nemcsak impozáns látványt nyújtott, de szakemberek segítségével meg lehetett ismerkedni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, a zöldhulladék-kezelés mikéntjével is. 
Az ökolábnyom-kalkulátor kipróbálói arra kaptak választ, vajon hány Földre, illetve mennyi fa szén-dioxidmegkötő képességére volna szükség, ha mindenki úgy élne, mint ők maguk. 

A fenntartható közlekedéssel foglalkozó standon egy ügyességi pályát teljesíthettek a vállalkozó kedvűek rollerrel vagy kerékpáron. Környezettudatos közlekedési eszközökként elektromos autók is várták az érdeklődőket. A Való Világ című kiállításon vr-mozi révén térhatású filmeket vetítettek, a Mátra Biker Egyesület critical mass jellegű kerékpáros felvonulást szervezett. 
Az ingyenes programsort este az Alma zenekar és Szekeres Adrienn koncertje zárta. 

Dr. Bujdosó Zoltán, a gyöngyösi campus főigazgatója elmondta, hogy intézményükben az ilyen jellegű rendezvény nem új keletű, náluk régóta honos a környezettudatos gondolkodás. A MATE intézeteinek standjain a vadgazdálkodásról, az állattenyésztésről, a pénzügyi fenntarthatóságról, a fenntartható turizmusról egyaránt szó esett, az egyetem munkatársai olyan, a mindennapi élet gyakorlatában alkalmazható praktikákat mutattak be a gyerekeknek, de a felnőtteknek nemkülönben, mint a virágmag elültetése cserépbe, a különböző növényi magvak felismerése és hasznos tulajdonságai, a gyógy- és fűszernövények optimális kezelése, a környezetünkben élő változatos állatvilág egyes fajtáinak felismerése, vagy a csirkekeltetés. A kicsik legnagyobb örömükre az apró szárnyasokat a kezükbe is vehették. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában