Napenergia

2022.05.30. 11:26

Érdemes növelni Heves megyében is a megújuló energia arányát

A napenergia ­hasznosítása nemcsak a lakosság s az intézmények számára hoz hasznot, hanem az önkormányzatok is profitálhatnak abból, ha a ­területükön napelempark létesült. A megújuló erőművi termelés egyre nagyobb arányú a hazai villamosenergia-előállításban.

Kiss Balázs Levente

Petőfibányán a cölöpöket leverték, most már a napelemeket kell rájuk szerelni, majd indulhat a próbaüzem

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint az év első négy hónapjában is Magyarországon voltak a legalacsonyabb energiaárak az Európai Unióban. Ezen belül a villamos energia átlagára pedig a második legkedvezőbb Európában. 

Áprilisban több európai országban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. A rögzített lakossági tarifának köszönhetően hazánkban nem változott a fogyasztás nagysága. 

A tavalyival összevetve kedvezőbben alakult a megújuló erőművi termelés, aránya 32-ről 37 százalékra emelkedett. 

A megújuló energia megtermelésén belül a legjelentősebb a napenergia hasznosítása, mely jó bevételi forrás az önkormányzatok számára, s az elmúlt években több megyei település is ki tudta használni, hogy állami vagy magáncég egy korábban önkormányzati területen termel napenergiából áramot. A haszon közvetett, hiszen a nagy országos hálózatba termelnek az erőművek. Legtöbbször viszont iparűzési adó vagy bérleti díj formájában jutnak vissza a forintok az önkormányzatok kasszájába. 

Petőfibányán jelenleg is folyik a munka, itt 15 hektáros területen létesítenek jelenleg is egy 7 és fél megawattos napelemparkot.

Juhász Péter polgármester elmondta, hogy a termelésből kivont, régóta parlagon heverő telken egy magánbefektető dolgozik, a napelemeket tartó fémszerkezetek már a helyükre kerültek. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó törekvés jelenleg egyik legmodernebb változata valósul meg a napelempark telepítésével. Ott szervómotorok segítségével a horizontig végig követik a napot az elemek. A megtermelt energiát a Mátravidéki Erőműnél az országos hálózatba táplálják. Az előzetes kalkuláció szerint ez a beruházás a nyáron már elkezdheti a próbaüzemet, majd évente legalább ötmillió forint iparűzési adót hoz a petőfibányai önkormányzatnak a következő 25 évben. 

– Ilyen szintű beruházás a bányanyitás óta nem volt erre – közölte a polgármester. Hozzátette, a 2,6 milliárd forintos beruházás részeként 56 millió forintért közműcsere is történt, s a szennyvízcsatorna átemelő rendszere új szivattyút kapott. 

A kormány korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságúvá nyilvánította több helyszínen a napelemes beruházást. Az ország több mint száz megjelölt települése közt szerepelt Heréd, Kisköre, Rózsaszentmárton. 

– Nálunk egy elhanyagolt bányaterületet választottak a beruházók, amelyet a Mátrai Erőmű Zrt. tett alkalmassá az építkezéshez, eltávolítva az ottani salaklerakásokat – mondta Sipos Jánosné rózsaszentmártoni polgármester. E projektet az MVM Hungarowind, ma MVM Zöld Generáció Kft. állami cég valósította meg. Csak az egykori ÉMÁSZ területén 23 fotovoltaikus erőmű jött létre. 

A rózsaszentmártoni terület korábban hetven éven át parlagon hevert, s tizenkét év munkája kellett ahhoz, hogy megújuljon. Majd 2019 őszén kezdte meg a működését három hektáros területen a napelempark – tette hozzá.

Az állam bérleti díjat és iparűzési adót fizet az önkormányzat számára huszonöt éven keresztül, melynek mértékét a polgármester nem árulhatta el. Az tudható, hogy az így befolyt bevételt a település költségvetése tartalékolja, s év elején több, mint 16 millió forint volt a tartalékszámlán. 

Tenken 2017 nyarán már a helyükön voltak napelemek, itt négy cég vett meg önkormányzati területeket a falu határában. Szopkó Tamás polgármester örült, hogy náluk valósult meg egy ilyen beruházás.

A polgármester szavai szerint a megújuló energiák egyre fontosabbak környezetünkben, s bár a falu az itt keletkezett több mint 250 watt teljesítményű, 2100 napelemmel megtermelt energiát nem közvetlenül hasznosítja, hiszen az országos hálózatba csatlakoznak, örvendetes, hogy rendbe tették a korábban elhanyagolt településrészt. Az önkormányzat haszna az évek óta termelő napelemparkkal nem csak a földterületek eladásából származó bevétel volt, s az onnan befolyó iparűzési adó, hanem az is, hogy az a terület rendezett, nincs illegális hulladékelhagyás.  

Kisköre is profitálhat belőle - A kiskörei a 28 megawatt beépített teljesítményével hazánk legnagyobb, megújuló energiát felhasználó vízerőműve. Az ott megtermelt villamos energia a hazai, vízenergiából előállított mennyiségnek nagyjából fele, ami 40–45 ezer átlagos fogyasztási igényű háztartás éves energiaellátását biztosítja. Kiskörén Rózsaszentmártonhoz hasonlóan az MVM Zöld Generáció Kft. hozott létre naperőművet 2020-ban. Magyar Csilla polgármester elmondta, hogy a város a napenergia után járó bevételeit megkapja. Hozzátette, korábban a közintézmények energetikai megújításánál ügyeltek arra, hogy ahol csak lehetett napelemekkel lássák el az arra alkalmas épületrészeket. Ezek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, jelentős az áramszámla megtakarításuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában