Találkozó

2022.06.27. 16:40

A magyar tengerészlányra, Csapó Idára emlékeztek a veteránok Makláron

Több, mint kétszázan gyűltek össze a találkozón

B. K.

A vendégeket Hanuszik Csaba, Maklár polgármestere köszöntötte. Fotó: Fűrész János

Forrás: Beküldött fotó

Ötödik alkalommal rendezték meg a Veterán Tengerész Találkozót a településen. Dobozi Gábor tengerész tiszt 2014-ben, a Titanic vízre bocsátásának 103. évfordulóján  hozta létre a hazai és nemzetközi összehasonlításban és példátlanul gazdag gyűjteményt azzal a céllal, hogy összegyűjtse, megőrizze, s bemutassa az érdeklődőknek a tengerész relikviákat, a különböző földrészek kincseit. 

A múzeum alapító küldetésének tartja, hogy éltesse a tengerész hagyományokat, s évente  összetoborozza az elmúlt évtizedekben a világ tengerein, s hazai folyamokon  szolgált hajózókat.

A múlt szombati nap idén egybeesett a Tengerészek Napjával - tudtuk meg Fűrész Jánostól, aki maga is részt vett az eseményen. 

A több mint kétszáz résztvevő az ünnepélyes zászlófelvonás után elénekelte a Himnuszt, majd a község polgármestere, Hanuszik Csaba köszöntötte a megjelenteket. A községvezető a tengerészek Mekkájának nevezte a múzeumot, s meleg szavakkal méltatta Dobozi Gábor szerepét a település vonzerejének növelésében.

Bauer József, hosszújáratú kapitány tengerész imája után a hivatás legidősebb képviselője, a 88 éves Gál István szólt a múzeum, s a találkozó jelentőségéről. Az idei találkozót a magyar tengerészlány, Csapó Ida emlékének szentelték. 

Az elmúlt időszakban is tovább gazdagodott a múzeum gyűjteménye számos tengerész hagyatékával. Elkészült a szabadtéri kormányállás, befejeződött a világítótorony kör kilátója. Az esti tábortűznél az elhunyt tengerésztársakra emlékeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában