Népmesék

2022.06.12. 11:16

Katonák és katonatörténetek voltak a hatvani népmesefesztivál fő témái (galéria)

Hetedik alkalommal rendezték meg Hatvanban a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált.

K. B. L.

A gyerekek nagyon élvezték az izgalmas programot

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A hetedik Hetedhét Népmesefesztivált tartották meg a Zagyva-parti városban. Pintér Zsolt szervező, a Csűrdüngölő Kulturális Egyesület elnöke elmondta, az egyedi folklór fesztivál a népmeséket állította a kézműves foglalkozások, a zene és táncos produkciók központjába, ahol minden a népmese és a meseszövegek köré épült. Hozzátette, minden évben van egy központi témája a fesztiválnak, ebben az évben ez most a katonaság volt. A bakák között régen nagyon nagy hagyománya volt a mesélésnek. A régmúltban, ha besoroztak egy katonát és nem tudta meséivel szórakoztatni a többieket, akkor megszégyenítették. 

Bábszínházi előadásokat, vásári komédiákat is bemutattak többek közt a Kuttyomfitty Társulat előadásában. A fesztivál helyszínén húsz mesemondó volt, s ha valaki szerette volna, akkor csak meg kellett kongatni egy kolompot és a mesemondó máris érkezett egy előadással.

A rendezvényen több népi játékot, körhintát, kézi malmot és kukoricamorzsolást is ki lehetett próbálni. A Szakmai előadások pedig Agócs Gergely vezetésével hangzottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában