Égi jelenség

2022.06.28. 12:11

Lerántja a leplet a bolygóvonatról a Bükki Csillagda

Különleges égi jelenségben részesülhetnek még pár napig a korán kelők, akik megfigyelőhelyükről a keleti és déli horizontot is látják.

HEOL

Forrás: Bükki Csillagda

Érdekes égi jelenséget csíphetnek el azok akik ezekben a napokban a a korai kelést választják - hívta fel a figyelmet hivatalos honlapján a Bükki Csillagda. A szabad szemmel is látható bolygók ugyanis bolygóvonatot alkotva, szépen sorakoznak a hajnali égbolton.

Nem sokkal napkelte előtt lehetett felfedezni azt a jelenséget, amikor a Naprendszerünk két legnagyobb bolygója, a Szaturnusz és a Jupiter is feltűnik. De közvetlenül a Jupiter mellett felfedezhetjük a Marsot is, sőt, egy rövid időre a Vénusz is felbukkan.

A jelenség egyébként egyáltalán nem tekinthető szokatlannak. Nem ritka ugyanis, hogy Naprendszerünk minden bolygója egy este alatt szabad szemmel, vagy távcsővel megtekinthetők. Mint azt a Bükki Csillagda honlapján írja, a mostani alkalom annyiban különbözik a közelmúlt hasonló eseményeitől, hogy a szabad szemmel látható bolygók a Naptól számított távolságuk sorrendjében tűnnek fel az égbolton is. Azaz balról jobbra: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz. Kiemelendő az is, hogy csillagászati szempontból nincs szó bolygók együttállásáról. Ez inkább bolygóvonat vagy bolygófüzér. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában