Vadvilág

2022.06.23. 21:04

Vándorsólyom-fiókát mentettek Gyöngyösön

A szülők a mentés után ugyanúgy gondoskodtak a megmentett fiókáról, mint korábban.

M. H.

A megmentett fióka a visszahelyezéskor

Forrás: bnpi.hu

Hazánkban még kissé szokatlan jelenség, hogy a vándorsólymok urbanizálódnak, és városok épületein kezdenek költésbe. Ezért meglepetés az, hogy Gyöngyösön egy pár fészekrakásba kezdett egy nagy magasságú ipari építményen – tudatta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). 

A fióka megmentője kezében
Forrás: bnpi.hu

Egy eredetileg vörös vércséknek szánt költőládát foglaltak el, háromfiókás fészekalj nevelkedett, azonban a fiókák növekedésével egyre szűkebbnek bizonyult a láda. Egyikük kiesett, a földre zuhant, majd elpusztult. Egy másik szerencsésebb volt, bár ő is a földön landolt, de túlélte az esést. A létesítmény dolgozói találtak rá, s értesítették a BNPI őrszolgálatát. A harmadik fióka szerencsésen kirepült. 

A sérült madarat eljuttatták a mentőközpontba, ahol egy szakértő megvizsgálta. Megállapította, hogy nincs komolyabb sérülése, ám a kondíciója gyenge. Hosszas mérlegelés után úgy döntöttek, hogy a későbbi egyedi azonosítást szolgáló gyűrűzést követően, az ottani dolgozók segítségével az épület tetejére helyezik vissza a madarat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában