Közlekedés

2022.07.06. 13:55

A nyári hőségben is mindenkit hazavárnak

Az év első hőségriasztásán túl vagyunk, de előfordulhat még a nyáron hasonlóan szélsőséges időjárás. Portálunk annak járt utána, milyen hatással van a kánikula a közlekedés biztonságára, mit tanácsos tenni ilyenkor az úton lévőknek.

Szabó István

A nagy hőség a biciklis futárokat is nagyon megviseli

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Nyáron sokkal több baleset történik, mint az év más időszakában, mert a nyaralóidényben megnő a forgalom az utakon, mondta lapunknak Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi régiójának kommunikációs munkatársa.

– Sok rosszullétet okoz, hogy nem iszunk kellő mennyiségű folyadékot – kezdte Leskó Diána. – Mindig legyen az autóban elegendő ásványvíz! A hőségben a sofőrök gyakrabban álljanak meg felfrissülni, megmosakodni. Az autó klímaberendezése hasznos, a hűvösebb levegő segíti a koncentrációt, azonban hosszú távon a klíma használata bágyadtságot okoz.  Amennyiben van rá lehetőség, ilyen körülmények között is meg kell állni időnként pihenni, kiszállni az autóból és mozogni. A klíma okozta bágyadtság nincs összefüggésben a megtett kilométerekkel, ez személyfüggő, és a klímahasználat intenzitása is befolyásolja. Megoldás az is, hogy kicsit kikapcsoljuk a klímát és lehúzzuk az ablakot, hogy átlevegőzzön az autónk, de ez nagy sebességnél, rekkenő hőségben nem mindig biztonságos – fogalmazott a mentők szakembere.

Leskó Diána felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az autózóknak kell körültekintőnek lenni a hőség idején. 

– Az idei hőségriasztás alatt lett baleset részese egy motoros ételfutár, aki, elmondása szerint, már a szerencsétlenség előtt érezte, hogy nincs jól a nagy forróságtól. Ez a veszély fenyegeti a kerékpárral munkájukat végzőket, a futárokat, postásokat, az időseknek ételt hordó szociális munkásokat, a családsegítő szolgálatok dolgozóit is. Nekik fokozottan oda kell figyelni a folyadék utánpótlásra, illetve, amennyire engedi a munkatempójuk, s van a közelükben légkondicionált helyiség, többször pihenjenek meg ott. A legfontosabb az, hogy a hőségben legyünk sokkal türelmesebbek, toleránsabban egymás iránt a közlekedésben is. – emelte ki Leskó Diána.

Kispál Zsolt, a gyöngyösi Útravaló Autósiskola gépjárművezető-szakoktatója szerint is a legfontosabb a kellő mennyiségű folyadékbevitel. 

– A klímával okosan bánjunk, legfeljebb nyolc-tíz fok különbséggel működtessük azt a külső hőmérséklethez képest. A légterelő nyílásokat az ablakra, a szélvédőre, a kocsi légterébe irányítsuk. Ne érje a légáramlat a végtagokat, mert az könnyen ínhüvely-, vagy ízületi gyulladást okozhat. Pihenten induljunk útnak, használjunk útvonaltervezőt, nézzük meg a navigációs térképet, van-e dugó, torlódás előttünk, hogy el lehessen kerülni az autópályán egy több órás araszolást a hőségben – tanácsolta Kispál Zsolt.

Balázs Gábor gyöngyösi futóműszerviz tulajdonos az autó kerekeiben beálló légnyomásváltozásra hívta fel a figyelmet. 

– Ahogy melegszik a külső hőmérséklet, úgy emelkedik a nyomás a kerekekben – közölte Balázs Gábor. – Ha sokat fut az autó, akkor még keményebben fut fel a nyomás a gumiabroncsokban. Már vannak szervizek, ahol nitrogéngázzal lehet feltölteni a gumikat, ezzel elkerülhető a nagy nyomásingadozás. Vegyük figyelembe, hogy minél sötétebb az autónk színe, annál jobban átforrósodik a karosszéria, emiatt egyre kevésbé érezzük hatékonynak a klíma teljesítményét.

Dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója azt hangsúlyozta lapunknak, a gyermeket kánikulában egy percre se hagyjuk a bezárt autóban. Mint mondta, a intések ellenére minden évben van erre példa. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság hivatalos weboldala, a police.hu közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a hőség szervezetünket is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a toleranciaszint, a reakcióidő megnyúlik. Ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát, mert a vezetők nem, vagy később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleges veszélyhelyzetre. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre. A gyalogosokra is jellemző lehet ilyenkor a bágyadtság, az autósok még inkább figyeljenek oda rájuk, különösen a gyermekekre, akiknek javában tart a vakáció.

Az állatok is szenvednek a melegben, mindig gondoskodjunk róla, hogy legyen friss vizük és árnyék, ahova behúzódhatnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában