Természetvédelem

2022.07.06. 09:05

Itatással segíthetjük a települési állatokat a kánikulában

A tartós hőség nemcsak az emberek, de a települések vadon élő állatvilága számára is nehéz időszak.

Molnár Helga

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az aszály egyre több területen nehezíti meg az életünket. Problémát okoz a mezőgazdaságban, ahol a termés kerül veszélybe a vízhiány miatt.

De problémát okoz a természetben is: az elmúlt napokban két alkalommal is jelentős terület kapott lángra a Bükkben: Lillafüred és Szilvásvárad közelében is dolga akadt a tűzoltóknak.

A klímaváltozás okozta egyre súlyosabb aszály a településeket is sújtja, ahol a térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken nagy területekről hiányoznak az ivóhelyek, ahol az állatok szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének. A hőség különösen a fészket elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit – hívja fel a fegyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Szerencsére ezen a helyzeten egyszerűen és olcsón tudunk segíteni a rendkívül népszerű Madárbarát kert program talán legegyszerűbb eszközével – az itatóval.  A legjobb madáritató  a körülbelül két férfiarasznyi (40-50 centiméter) átmérőjű és 4-7 centiméter mély – az ennél mélyebb már veszélyes a kisebb termetű madarakra – műanyag virágalátét. Ez a méret azt is lehetővé teszi, hogy az ivás mellett még a nagyobb termetű madarak is fürdeni tudjanak benne. A nyári hőségben ugyanis a fürdés is létfontosságú a számukra, mert így gyorsan le tudják hűteni magukat, illetve így tudják kordában tartani a külső élősködőket.

Ahol sok a macska, érdemes két itatót használni, és az egyiket magasra: tuskóra, rönkre, székre, kis asztalra, ablakpárkányra kitenni a madaraknak, a másikat pedig hagyományosan a talajon működtetni, hogy a gyíkok, sünök, békák és a kóbor macskák is vízhez juthassanak. További védelmet jelent a macskákkal szemben, ha az itató legalább néhány méteres körzetében rövidre nyírt a fű, ahol nem tudnak elrejtőzni ezek a kisragadozók. Annak érdekében, hogy az állatok az új itatót minél előbb megtalálják, ezt legalább eleinte érdemes minél nyíltabban elhelyezni. A madarak számára nem a víz illata, hanem a csillogása jelenti azt a kulcsingert, ami alapján megtalálják az ivó- és fürdőhelyet.

Fontos, hogy az itató vizét naponta frissre cseréljük, ami a madarak egészségvédelme mellett megakadályozza, hogy a szúnyogok belepetézzenek az itató vizébe. Végül, de nem utolsó sorban fontos megjegyezni, hogy az itatással nemcsak a körülöttünk élő állatokat segítjük, de ha az itatót az ablak közelébe tesszük, akkor fantasztikus megfigyelési élményekben is részünk lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában