Régészet

2022.07.07. 09:58

Hamis pénzt is találtak a hatvani városháza udvarán

A hatvani városháza udvara idén tavasz óta ásatási helyszín.

K. B. L.

Régészeti feltárás a hatvani városháza udvarán

Forrás: Albert Péter

A hamisított pénzérme a hatvani városháza udvarán egy ásatáson került elő. A mohácsi vészt követően I. Ferdinánd idejében hazánkban a pénzhamisítás a virágkorát élte, így nem meglepő, ha egy ásatáson hamis aprópénz kerül elő – mondta el a heol.hu portálnak Tóth Zoltán, az egri Dobó István Vármúzeum régésze.

A hatvani városháza udvara idén tavasz óta ásatási helyszín, mivel egy jelentős átépítéssel járó városrehabilitációs projekt, fel kell tárni a földben rejlő kincseket, épülettöredékeket. A városi könyvtár és mellette a városháza épületegyüttese Hatvan legrégebben lakott része, itt valaha rendházak, kolostorok magasodtak, s ezt a területet ölelték körbe egykoron a hatvani vár sáncai is.

Most a kapucinusok egykori kápolnájának maradványait és a volt kolostor falszakaszait is azonosították ezen a régészeti feltáráson. A múzeumi szakember elmondta, a legmélyebben fekvő rétegben fellelt budai fehér kerámia töredékek a XIV-XV. század idejére tehetők, ezek a korszakban nagyon elterjedt kerámiatípusok voltak. A magasabb földrétegből már a mohácsi vész utáni, vagyis a török hódoltság idejére tehető emlékek kerültek most napvilágra. Itt is elsősorban edénytöredékek kerültek elő és az I. Ferdinánd uralkodása, vagyis az 1526-1564 közötti időszakból egy pénzérme. Erről könnyen megállapítható volt, hogy nem az eredeti királyi verdében készült.

 

A legjelentősebb eredménye a régészeti feltárásnak az egykori kapucinus rend kápolnájának feltárása volt Tóth Zoltán régész szerint. Ezt nagyjából a XVIII. század közepén építették fel. Ez azért jelentős, mert a szakértők keveset tudtak erről az időszakról Hatvan szempontjából és kevés olyan beruházás van, melyek ilyen mélyen megmozgatják a talajt. A XVIII. század óta ugyanis több mint két méterrel van magasabban a mai járószint Hatvan belvárosban.

A Zöldülő város projekt, mely miatt most zajlik a régészeti feltárás, még 2019-ben kezdődött el az Ady Endre könyvtár felújításával. A mostani ütem az épület körüli környezetet érinti, így a polgármesteri hivatal udvarát is. Új nyitott rendezvénytér jön majd létre a főtértől a piacig. A beruházás eredményeként több zöldfelület keletkezik, közben a parkolóhelyek számát tudja növelni a város. A beruházás a felszín alatti közművek kiváltását is tartalmazza. A 900 millió forintos mostani ütem területe, mely Hatvan történelmi városmagját érinti, több régi feltöltött pincét is rejt még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában