Osztálytalálkozó

2022.07.17. 17:10

Hatvanöt éve végeztek Ostoroson, most ismét egy asztalhoz ültek

Évtizedek alatt megadatik, hogy az újságíró fontos közéleti szereplők, közöttük miniszterek, kormányfők, köztársasági elnökök megyénkbeli programjáról tudósíthat. Az már ritkábban jut osztályrészül, hogy 65 éves osztálytalálkozóról számolhasson be. Ez a kivételes alkalom szombaton volt: 1957-ben végzett ostorosi diákok jöttek össze..

Sike Sándor

Aki tudott, eljött a 65 éves találkozóra. Már a következőt tervezik

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Maklári úti Merengő étterembe szólt a szíves invitálás, azzal a kéréssel, hogy a heol.hu tudósítson az Ostoroson 1957-ben végzett diákok 65. évfordulós találkozójáról.  Az 1943-as születésű egykori húsz nyolcadikos közül kilencen voltak ott az összejövetelen. Jó hangulatban az ebédlőasztal mellett gyorsan haladt az idő, s beszélgetés közben az is kiderült, hogy az osztálynak és munkatársunknak még közös tanára is volt Busák László személyében, aki Ostorosról a Gép- és Műszeripari Szakközépiskolába került át tanítani egykoron. Az pedig zárójeles közös szál, hogy a találkozónak otthont adó vendéglótóhelyet kollégánk gyerekkori jó barátja, Faragó János alapította.

De nem idegen Böjt Kálmán, az eddigi randevúk főszervezőjének a neve és tevékenysége sem: Kálmán bácsi a valamikor a Lenin szobor mögött kezdte el vasboltja működtetését 1972-ben és dolgozik benne ma is, éppen az üzletnyitás 50. évfordulójára készülve.

– Akik most itt vagyunk, éppen 65 éve, 1957-ben végeztünk az ostorosi iskolában és 2007-ben volt az első találkozónk az ötvenedik évfordulón. Utána hál' Istennek úgy jött, hogy megtartottok az ötvenötödik, hatvanadik, és most a hatvanötödik évfordulós találkozót is. Akik nincsenek itt, az egészségi állapotuk miatt nem tudtak eljönni  – sorolta a találkozók főszervezője.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen osztály voltak, úgy reagált: „Azt a mindenit neki! Régen volt nagyon." A tanárokra emlékszik mindenkire – tette hozzá. 

– Az osztályfőnökünk volt Rédei Miklós bácsi, az igazgatónk Horváthné, Marika édesapja, Váraljai Lajos. Sajnos, mindenki meghalt már. Legutoljára Fodor Lajos bácsi. Ő Egerben volt korábban – a Kertész utca 100-ban – igazgató az átmeneti és hajléktalan szállón. Bak László, Laci bácsi is ide jött tanítani a hármasba, míg Busák Laci bácsi a GMSZ-be került be – emlékezett Böjt Kálmán, aki magáról elmondta: 1943-ban születtet Ostoroson, tízéves kora óta dolgozott.

Az általános iskola elvégzését követően 1957-ben mint tanuló, először az egri ÁFÉSZ-nél kezdett dolgozni, 1960-ban az Iparcikk Kiskereskedelmi Központban kapott állást eladóként, majd vezetőként munkálkodott. 

Ott volt a találkozón az egykori iskolaigazgató lánya is. Horváth Gézáné Váraljai Mária a heol.hu kérdésre közölte: öt még élő osztálytársuk nincs most itt, nyolcan jöttek el, hárman a párjukkal, heten haltak meg. Egy kivételével mindenki a környéken él, az az egy Jászberényben. Külföldre nem került senki.

– Nem nagyon tudok arról, hogy mások is összejönnének öt évente a mi általános iskolánkban végzett diákok közül. Akik fölöttünk végeztek, azoknak volt egyszer egy összejövetelük, azt tudom – magyarázta.

Tanáraik közül nincs már, aki élne. Az ötvenéves találkozó idején még élt az akkor legfiatalabb pedagógusuk. Ezek már „tanárok nélküli találkozók". Marika megemlítette azt is, hogy a főszervező már felvetette, hogy legközelebb három év múlva kellene összejönni, tekintettel az életkorukra, az öt már bizonytalan. Erre a megjegyzésre néhány közbevetés elhangzott az osztálytársaktól: a három is bizonytalan. Majd bottal bejövünk – tette hozzá egyikük.

Beszélgetésünk arra is alkalmas volt, hogy kiderüljön, ez a korosztály igen dolgos életet élt. Sós László például géplakatosként dolgozott a KAEV-nél. A rendszerváltozás után szőlővel foglalkozott ő és a családja.

– Ma már nem, mert öregek vagyunk – jegyezte meg, s a családjáról elmondta, hogy egy fia és egy lánya, valamint két unokája van. – Lányom itt dolgozik Egerben, a fiamnak Szomolyán van vállalkozása, mégpedig panziója. Éltek át nehéz időszakokat a koronavírus miatt, a betegséget hál' Istennek mindannyian megúsztuk. Az egykori osztályunk tagjai különböző helyeken laknak, történetesen Ostoroson senki. Mi is Novajon élünk – tette hozzá.

Maklárra került viszont Pozsonyi Lajosné Dobó Gizella, aki 27 éve van egyedül, a férje akkor meghalt. Egy lánya, két unokája van.

– Háztartásbeli voltam eleinte, utána a férjemnek iparja lett: kötő kisiparosok voltunk, vásárra jártunk. Pulóvereket csináltunk döntően. Amikor ő meghalt, mindent abbahagytam, maradt a kert és a család – fogalmazott.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában