Beruházás

2022.07.19. 06:50

Már nagyon várják Gyöngyösön a nyugati elkerülő út építését

A kivitelező tervei szerint már ezen a héten zajlik a munka.

Szabó István

Nagy szükség van a Gyöngyös közlekedését tehermentesítő elkerülő útra

Forrás: Archív fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A tervek szerint ezen a héten már zajlanak a gyöngyösi nyugati elkerülő út előkészítő munkálatai. Ezzel kapcsolatban a gyöngyösi önkormányzat hivatalos weboldalán az olvasható, hogy a kivitelező HE-DO Zrt. tervei szerint július 18-án ténylegesen is megkezdődik a nyugati elkerülő út építése. Mint írják, a szakemberek a növényzet irtásával kezdik a munkát, majd július 25-étől a kerítések bontására kerül sor, a földmunka, humuszleszedés munkáinak tervezett kezdési időpontja pedig augusztus 1-je.

Nagyréde önkormányzata szintén arról adott hírt a közösségi oldalán, hogy kivitelező tájékoztatása szerint a gyöngyösi nyugati elkerülő út kivitelezése a korábban már önkormányzati tulajdonba került 05/54 és 05/2 helyrajzi számú területeken a növényzet, a gyümölcsös irtásával július 18-án megkezdődik.

Portálunk a részletekről kérdezte a kivitelező HE-DO Zrt.-t, ahol azt válaszolták, a pontos ütemtervről érdeklődjünk a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-nél. A NIF Zrt.-től cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A Gyöngyös belvárosi közlekedését tehermentesíteni hivatott elkerülő útra már régóta várnak a város lakói. A nyugati elkerülő út közbeszerzését 2003-ban írták ki, a Medgyessy-kormány idején. A gyöngyösi televízióban 2006. július 17-én Hiesz György polgármester adta hírül, hogy már az aszfaltozási munkákat végeznek az út nyomvonalán. A Gyurcsány-kormány idején indult építés azonban még abban az évben félbeszakadt. A Pesti Srácok egy 2016-os írásában az szerepel, információik szerint a 2010-es költségvetésnél a térség akkori összes szocialista ­parlamenti képviselője nemmel szavazott az útépítés folytatására. Majd 2017 decemberében jelentette be Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, hogy az Orbán-kormány döntött az út megépítéséről, 2019 márciusában eldőlt, hogy a beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a tervező pedig a Roden Mérnöki Iroda Kft. lett.
Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára 2022. március végi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az elkerülő út építésének folytatása a 2006-ban elkészült három kilométeres szakasz felújítását, továbbá a 3-as főútig tartó másfél kilométer új út építését jelenti. Mint mondta, a projekt összértéke, a belvárosi útfelújításokkal együtt ötmilliárd forint.

A sajtótájékoztatón a nyugati elkerülő út építésének műszaki tartalmát Pántya József, a  NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója ismertette.

– A beruházás során elvégzik a tizenhat éve megépített, a 2406 jelű úttól tartó nyugati elkerülő út felújítását 2986 méteren, továbbá a felújított út folytatásaként 1539 méter hosszon épül új útszakasz, egészen a 3-as számú főútig, melyhez körforgalommal csatlakozik. Az új szakaszon ezzel együtt összesen három körforgalom épül. Egyik a már említett kétszer két sávos 3-as főút, a 3203  jelű út és az elkerülő út turbó körforgalmú csomópontja. A másik a 3-as főúttól északra tervezett belterületi utaknak ad csatlakozási lehetőséget, a harmadik pedig a Déli Külhatár utat és a 3203 jelű utat csatlakoztatja be a 3-as főútra. Két patakhíd is épül, egy 12 méter támaszközű híd a Tarján-patak felett, és egy 15 méter támaszközű a Gyöngyös-patak felett. A projekt során felújítják továbbá a 3-as főúton található Nagy-patak hidat, amelyen szigetelés- és burkolatcserét hajtanak végre. Kijavítják a felső szerkezetet, új szegélyeket építenek be.

Az elkerülő út koronaszélessége jellemzően jellemzően tíz méter, útburkolat-szélessége hét és fél méter lesz. Megépül két keresztező földút a Gyöngyös-rédei víztározó déli részénél 182 méter hosszban, valamint két párhuzamos földút 325 méteren. A munka nagyságát mutatja, hogy 6500 köbméter aszfaltpálya-szerkezet épül. A növényzet pótlására százhúsz fát és 8500 cserjét ültetünk a munkák végeztével. A gyöngyösiek nyugalmát 1330 négyzetméternyi zajvédő fal emelése biztosítja majd – részletezte Pántya József.

A projekt részeként hónapok óta ütemesen zajlik a gyöngyösi belterületi utak felújítása. A munkálatok során már elkészült a a Petőfi Sándor utca, illetve a Damjanich János utca egy szakasza, megújul továbbá a Vachott Sándor, a Szent Bertalan, a Kossuth Lajos és a Vasút utca. A Damjanich, a Deák és a Vachott utcák találkozásánál új körforgalmú csomópont létesül, a felújítás által érintett szakaszokon buszöblöket, parkolóhelyeket és gyalogátkelőhelyeket alakítottak, illetve alakítanak ki.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában