Nyaralóhajó

2022.07.10. 06:51

Egyre népszerűbb a nyaralóhajózás a Tisza-tavon

Több mint két hónap telt el azóta, hogy megnyílt a nyaralóhajós szezon a Tisza-tavon. Az eddig tapasztalatokat és az idény további részét összegeztük.

Molnár Helga

Sokan keresték már idén is a hajózás lehetőségét a Tisza-tavon is

Forrás: MTI

Magyarország kormánya 2017 végén kormányhatározatban döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a tavalyi szezonnyitón úgy fogalmazott, a Mahart Zrt. által létrehozott nyaralóhajó-program, a kedvtelési célú belvízi hajózás egy újabb turisztikai lehetőség, amely szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást. A vízi járműveket két éve vetették be először, s bár a koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a szezont, már akkor sem volt ok a panaszra.

Ezt követte egy még jobb esztendő, s ebből az idényből is eltelt már két hónap. A Mahart Zrt. Köre Kikötőjének vezetője, Katona György lapunk érdeklődésére elmondta, a májusi és a júniusi forgalom az eddigi legjobb volt, s a következő hónapokra is folyamatosan érkeznek az érdeklődések.

– Reményeink szerint a júliusi és az augusztusi számok is meghaladják az eddigieket. Szeptemberre és októberre még nem mernék feltételezésekbe bocsátkozni – taglalta. Az idény május 1-től október 31-ig tart, de meglátása szerint az október már elég rapszodikus lehet az időjárás miatt.

Hozzátette, látni kell és számolni kell azzal, hogy a koronavírus az életünk része marad, egyes országokban újra felütötte a fejét, jól példázza ezt az, hogy izraeli vendégek voltak kénytelenek lemondani illetve átütemezni nyaralásukat pozitív tesztjük miatt. Katona Györgyöt megkértük, hasonlítsa össze a kiskörei és a tokaji kikötők forgalmát.

– A nyári, vízparti szórakozási lehetőségek vonzóbbak, így a kiskörei erősebb. De leszögezem, szeptemberre több foglalás érkezett Tokajba, feltételezem, a szüreti programok voltak erre hatással – mondta. Hozzáfűzte, a belföldi és külföldi vendégek aránya kilencven-tíz százalék a belföldi turisták javára.

– A határainkon túlról érkezők jellemzően hosszabb időszakra foglalnak, míg a határokon belüliek hétvégékre érkeznek – tette hozzá a Mahart Zrt. Köre Kikötőjének vezetője.

Az aszály hatással lehet az idényre - Lendületet vett a belföldi turizmus, a beruházások pedig ennek a növekedéséhez járulnak hozzá. Ám itt egy másik tényező, az aszály, amely több szempontból is hatással lehet a hajós szezonra. Katona György kiemelte, a hőség miatt sokan érkeztek hozzájuk, többen ezért választották a nyaralóhajózást. Ám van ennek egy másik vetülete. Amennyiben az időjárás ilyen marad, a Tisza-tó alacsony vízszintje, különösen az Abádszalóki- és Sarudi-medencében, esetleg veszélyeztetheti a nyaralóhajós szezont a nyár utolsó hónapjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában