Díszünnepség

2022.07.08. 13:59

Megünnepelték sikeres záróvizsgájukat, s átvették diplomájukat az egri egyetem hallgatói + fotók

Pénteken tartották-tartják Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen (EKKE) az oklevélátadó díszünnepségeit, mellyel lezárul a 2021-22-es tanév, ami az egri felsőoktatás történetében a 248. tanév volt.

Fekete-Vadászi Erika

Boldog végzősökkel volt tele az egyetem

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A tavaszi félév végén 1079 hallgató fejezte be sikerrel a tanulmányait az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen. Egerben 928-an tettek eredményes záróvizsgát, közülük alapszakon 535, míg mesterképzésben 164-en teljesítették az oklevél megszerzéséhez szükséges követelményeket. 

Pénteken délelőtt a Bölcsészettudományi és Művészeti, valamint Pedagógiai Karon végzettek közül összesen 343-an (154, 189) kapták meg, délután a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon, az Informatikai Karon és a Természettudományi Karon végzettek közül összesen 196-an (47, 57, 92) veszik át oklevelüket a Líceum Díszudvarán.

Jászberényben szombaton 151 végzős kaphatja meg a tanulmányok lezárását igazoló diplomáját. 

Dr. Ternyák Csaba egri érsek, az EKKE nagykancellára az egri ünnepségen tartott beszédében megjegyezte, az egyetem áthatja a város és az észak-magyarországi régió életét, hiszen hatással van minden itt élő emberre az intézmény a végzős hallgatói által, akik tanulmányaik befejezése után képviselik munkahelyeiken azt a szellemiséget, amit az EKKE átadott számukra. 

 

– Valami hasonló ez, mint ahogy Bibliából megismerhető evangélium üzenetét felkínálja az egyház mindazoknak, akik nyitottan, érdeklődéssel hallgatják azt – emelte ki dr. Ternyák Csaba. – Fontos, hogy a Biblia minden keresztény és kultúrembernek ott legyen az asztalán, s napról-napra táplálkozzunk belőle, hiszen olyan motivációkat, lehetőségeket tár fel számunkra, amelyekről érdemes elmélkedni, érdemes életünk hordozójává tenni, s inspirációt adhatnak nekünk a hétköznapokra is. A Biblia a békesség, a jóság és a szeretet üzenetét közvetíti mindannyiunk számára.

Dr. Pajtókné dr. Tari IIona ,az EKKE rektora is köszöntötte a végzős hallgatókat, s további sikereket kívánt nekik. 

– Születésünktől halálunkig célok és azok eléréséhez vezető feladatok állnak előttünk. Minden életszakasznak megvan a maga feladata. A végzős diákok előtt az elmúlt években a diplomájuk megszerzése állt célként, amely mostantól útlevélként szolgál majd az életük további szakaszában. Ezen cél eléréséhez számos feladatot teljesítettek – jegyezte meg dr. Pajtókné dr. Tari IIona.

Kiemelte, ezen falak között közel 250 éve folyik oktatás különböző formákban. Az intézmény 1990-ben felvette Eszterházy Károly egyetemépítő püspök nevét, 2016. július elsején pedig megvalósult Eszterházy álma, ugyanis főiskolából egyetemmé vált az intézmény. Tavaly augusztus elseje szintén történelmi jelentűségű dátum az iskola életében, hiszen ekkor 72 év állami fenntartás után visszatért az alapító szárnyai alá. 

– Eszterházy szellemisége évszázadok múltán is érezhető a falak között, és felbecsülhetetlen örökségként szolgál az utókornak, a jövő nemzedékének – húzta alá.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában