Rendezvény

2022.07.07. 15:46

Mozgalmas időszaka van a Heves megyei vadászoknak

Június közepén tartották meg Füzesabonyban a hivatásos vadászok továbbképzését, valamint és a hivatásosok megyei versenyét. Ezen a hét végén pedig megrendezik a megyei vadásznapot. Ezen az eseményen adják majd át az abonyi megmérettetés már kihirdetett eredménye után járó díjakat.

S. S.

Nemrég még csak beszélgettek Füzesabonyban, most versengenek, ki a legjobb lövő

Forrás: HMH

Ezen a hétvégén, szombaton Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke fővédnökségével Parádon rendezik meg - immár 29. alkalommal - a megyei vadásznapot. A hivatalos megnyitót megelőzően, a hagyományoknak megfelelően a vad- és halételfőző versennyel már megkezdődnek a rendezvény programjai. Ezek sorában egyebek között kiállítások, állathang, vadászkutya, vadászíjász, solymász bemutató, az Egri Kutyasport Központ színpadi és kastélyparki bemutatója szerepel - tudtuk meg Kovács István Jánostól, az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei területi szervezetének titkárától.

Gazdag kulturális eseményeket is kínálnak a szervezők a résztvevőknek, közöttük a Kenderszer Néptáncegyüttes és Farkas Emese  népdalénekes műsora, a Cafe Quartet vonósnégyes koncertjét. A folyamatos programok kínálatában egyebek között hullott agancs szemle, lézervadászat, Kornyik Jeep Works terepjárók bemutatása szerepel.

A szakember a vadásznap programjainak ismertetésekor portálunknak azt is elmondta: június közepén tartották meg a hivatásos vadászok továbbképzését Füzesabonyban, s ezzel azonos időben a hivatásos vadászok versenyét is. A megmérettetésen különböző állomásokon kellett helytállniuk a versenyzőknek. A megyei titkár jelezte: kevesen vállalták a versenyt, mindössze kilenc vadász. Sajnálatos, hogy még az első három helyezettnek járó jelentős pénzjutalom sem javított a vadászok vállalkozó szellemén. 

- A feladatok között koponya- és nyomfelismerés, fás- valamint lágyszárú növények, természetvédelem-ismeret és lövészet szerepelt. Ezen kívül írásbeli tesztet is töltöttek ki. A verseny egészen délutánig tartott, a versenyzők kitartóan teljesítették a feladatokat. Az eredmények összesítése folyamatosan zajlott, így a verseny végeztével meg is történhetett az eredményhirdetés - mondta Kovács István János.

A győztes egyébként Tomecz Nándor (Alba Vadásztársaság - Kisköre) lett, aki képviselheti megyénket az országos hivatásos vadászok versenyén. Második helyen Szalai István (Patavezér 2015 Vadásztársaság – Gyöngyöspata) végzett, a bronzérmet Pál István (Fehérkő Vadásztársaság – Pétervására) érdemelte ki. Az okleveleket és a serlegeket a megyei vadásznapon adják majd át.

A hivatásos vadászok továbbképzéséről a megyei titkár azt mondta, hogy nagy jelentőséggel bír. Június 15-én a résztvevők - mintegy nyolcvanan - az Agrárminisztérium és a Bükki Nemzeti Park munkatársai előadásait hallhatták mérgezések és nagyragadozók témában. 

- Később a már hagyományosnak mondható szintfelmérő tesztet töltöttek ki vadászaink, valamint anonim véleménynyilvánításra is lehetőség nyílt az OMVK kérdőíve segítségével. A nap további részében a balesetvédelmi oktatást és a továbbképzést követően lőtudásukat tesztelhették a vadőreink két pályán, koronglövészetben, futóvadlövészetben és álló célra. 

A szervezők kiadós reggelivel és ebéddel vendégelték meg a jelenlévőket. A rendezvényt az OMVK kiemelt kamarai célokban sikeresen pályázott összegből valósíthatta meg a kamara területi szervezete - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában