Méhlegelő

2022.07.14. 14:19

Néhol elkaszálták az egri vadvirágos réteket

Jövőre új lendülettel futnak neki a méhlegelők kialakításának.

Szabadi Martina

Méhlegelők a Joó János utcában

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Korábban írtuk, hogy nem találjuk a tervezett méhlegelőket a város bizonyos pontjain.

– A Vadvirágos rét program bevezetésével az volt a célunk, hogy a megyeszékhely kijelölt területein évente csupán néhányszor kaszálják a füvet, lehetőséget hagyva a vadvirágok növekedésének és szaporodásának. Ott lehet figyelni, hogy hogyan változik a növényvilág. Ám valóban vannak olyan kijelölt területek, melyeket levágtak ennek ellenére, vélhetően túlbuzgóságból – tájékoztatta lapunkat Minczér Gábor, Eger alpolgármestere. Elmondta, hogy a Joó János utcában és a huszonötös főút melletti kijelölt területen viszont megmaradt a növényvilág, tehát ezeken a helyeken működik a program.

Méhlegelők a Joó János utcában 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Utóbbi helyen jeleztük a városgondozásnak, hogy csak körülötte nyírják le a füvet egy sávban, a rendezett látkép érdekében. Kértük azt is, hogy jobban figyeljenek oda arra, mely kijelölt területeken nem kell kaszálni a megszokott gyakorisággal. Egyébként három módon lehet kialakítani ilyen területet: teljesen új vetéssel, felülvetéssel, vagy a meglévő növényzet meghagyásával, ez utóbbit választottuk mi, bár szó volt felülvetésről is. A város főkertészével, Ferenczy Tamással egyeztetve jövőre viszont új lendülettel, még nagyobb területekkel fogunk bele a programba. A főkertész ugyanis pozitívan vélekedik a kezdeményezésről. Tervei szerint diplomamunkájukat író egyetemistáknak ajánlja majd a programot, hogy monitorozza az élővilág átalakulását, így ellenőrizni tudja az önkormányzat a program eredményességét, a talaj víz- és, hőháztartásának alakulását – részletezte. 

Vadvirágok a Joó János utcában
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, ez a program például az angoloknál jól működik, de persze Egerben nem akartak túl sok ilyen rétet kijelölni egyszerre, mert a lakosságot hozzá kell szoktatni a látványhoz, s tájékoztatni kell a programról. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában