Kánikula

2022.07.29. 11:25

Heves megyében sem mindegy, milyen vizet iszunk a melegben

A kánikulában a palackos ásványvíz jó megoldás lehet, de a csapból is engedhetünk bátran.

B. K.

Jó, ha kiengedjük a fertőtlenítőgázokat

Forrás: Shutterstock

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a hőségben létfontosságú a megfelelő mennyiségű folyadék pótlása a szervezet számára. Az elkövetkező napokban a meteorológusok szerint visszatér a forróság. Nem árt tudni, hogy nem mindegy, milyen vizet iszunk: a csapból vagy a palackból töltjük meg a poharat. A témával kapcsolatban hasznos tanácsokat tett közzé a Parádfürdői Kórház Egészségfejlesztési Irodája a napokban. 

Azt iroda munkatársai azt írják, hogy az ásványvizeinkben természetesen előforduló összetevők mennyisége szigorú határértékeknek felelnek meg. Ez ugyanis a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszereink egyike. 

Hazai vizeink ásványianyag-tartalma 400 és 2500 milligramm literenkénti érték között van, míg a gyógyvizeké 25–30 000 milligramm literenként. A palackos kiszerelések címkéjén minden esetben megtaláljuk a benne oldott ásványi anyagok, és nyomelemek tartalmát és mennyiségét. Vizeink ízét az azokban oldott makro- és mikroelemek adják. (Erre példa a megyénkhez kötődő Parádi víz vagy a Salvus jellegzetes íze is.) 

Meleg időben, fizikai aktivitás, munka, sport esetén fontos, hogy megemeljük a folyadékbevitelünket. Fokozott izzadás esetén, olyan ásványvizet válasszunk, aminek ásványianyag-tartalma eléri a 7–900 milligrammot literenként. Vagy lehet ennél magasabb is, és ezzel pótolhatjuk szervezetünkből az elveszett mennyiséget. A nap többi részében kortyoljunk inkább olyan vizet, amiben kevesebb az ásványi anyag, így az 400 milligramm körül van literenként. 

Megbízható, jó választás a csapvíz is, ha a benne lévő fertőtlenítőgázokat pihentetés útján, kancsóban kiengedve, jó félóra alatt kiszellőztethetjük. Íze így sokkal lágyabbá és selymesebbé válik. 

Lehetőség szerint keressünk fel erdei forrásokat! – tanácsolják. A forró autóban vagy a tűző napon felejtett műanyag palackos vizet azonban már ne fogyasszuk el, mivel hő hatására a palackból műanyag részecskék oldódhatnak ki, amelyek káros hatással vannak szervezetünkre. Ha palackos víz mellett döntünk, lehetőleg válasszunk keményebb falú palackot – hívják fel a figyelmet a szakemberek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában