Hulladék

2022.07.03. 15:34

Újabb partner segíti a Tisza hulladékmentesítését

Évente nagyjából tízezer tonna hulladék érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán, amelynek fő oka a megfelelő hulladékkezelési rendszerek hiánya a felvízi országokban. A hulladékmentesítésben élen járó Tiszai PET Kupa és a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata most arra szövetkeztek, hogy Kárpátalján, a probléma forrásánál közösen tegyenek lépéseket. Ezért hívták életre a CALL-Action programot.

Molnár Helga

A PET Kupások emberfeletti munkát végeznek, most új társra leltek a munkához

Forrás: HMH

A CALL-Action program két évében kárpátaljai vállalkozók bevonásával, legalább 690 tonna szelektív hulladék összegyűjtésével, válogatásával és hasznosításával szeretnénk követendő példát mutatni és legalább 120 ezer, a Tisza mentén élő ember életfeltételén javítani – foglalta össze a két éves projekt főbb célkitűzéseit számokban Bitter Zsuzsanna, a program koordinátora. Hozzátette, a Diageo anyagi támogatást, a PET Kupa gyakorlati szakértelmet és megvalósítást ad a projekthez.

Kárpátalján a hulladékszállítás nehézkessége vagy a szétszóródott falvakban ennek teljes hiánya miatt körülbelül hárommillió tonna kezeletlen szemét halmozódott fel, miközben annak jelentős százaléka újrahasznosítható lenne. 

Kérdés, hogyan segíti a CALL-Action program a probléma megoldását. A projekt célja, hogy támogassa a szelektív hulladékgyűjtést Kárpátalján, növelje a lakossági szelektív hulladék begyűjtésének arányát, és az újrahasznosítás hatékonyságát. Mindez kétéves periódusban működik, összetett folyamatot takar és három lépcsőből tevődik össze.

Az első lépcsőfok a hulladékgyűjtési kapacitás növelése. Szelektív hulladékgyűjtő pontokat hoznak létre, fejlesztik a szelektív hulladékgyűjtést az iskolákban, köztes feldolgozó pontokat hoznak létre és modernizálják a járműveket. A második lépés a hulladékfeldolgozási kapacitás növelése, a harmadik pedig a folyótisztítás, a bevált és innovatív módszerekkel gyűjtik össze a folyókban összegyűlt szemetet a Tisza vízgyűjtő területén. A folyóból kitermelt hulladék jó része PET-palack, amelyet újrahasznosíthatnak. A régióban ezen túl előadásokkal, oktatási programokkal kívánják felhívni az emberek figyelmét a megfelelő gyűjtésre és az újrahasznosításra.

– A CALL-Action programban az általunk biztosított anyagi támogatásából az együttműködés első lépései során bővült az eszközpark – emelte ki az első lépéseket Ábrahám Gergely, a Diageo európai partner országok vállalati kapcsolataiért felelős vezetője. A felszereltség bővítése során egy targoncát is beszereztek, mely segítségével a bálázott hulladékot gépesítve lehet mozgatni.

Korábban már a Diageo munkatársai is beszálltak a folyótisztításba. Április végén a cég és a PET Kupa Dinnyéshát közelében közösen takarítottak ki egy erősen szennyezett ártéri területet, száz zsáknyi, azaz nagyjából hatszáz kilogramm hulladék gyűlt össze, melyet még aznap együtt szelektáltak a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában