Rendezvény

2022.08.28. 08:36

A bánya nem játék, a szakma hagyományait éltették Egercsehiben + fotók

Az európai országok politikusai ideológiáknak akartak megfelelni és rossz döntéseket hoztak a bányászattal kapcsolatban az elmúlt évtizedekben, vélte dr. Nagy Lajos a falunapon.

T. B.

Megemlékezés Egercsehiben

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Bányász és- falunapot tartottak szombaton Egercsehiben. Az egykori bányászok délelőtt tíz órakor a község parkjában gyűltek össze, hogy megkoszorúzzák a bányász hősök emlékművét. Itt beszédet mondott dr. Nagy Lajos, az Egercsehi Bányász Baráti Kör elnöke, aki szerint a bányásznap még mindig ünnep. A bányászok nagy családjának ünnepe. E szakma művelőit régen irigyelték és tisztelték is: a magasabb fizetés, valamint az ember feletti munka miatt. A szakember sajnálatát fejezte ki amiatt, mert ma Magyarországon a bányászat már csak a külszíni fejtésekre, valamint az olaj- és földgáz kutakra korlátozódik. Az elmúlt évtizedekben hangzatos ideológiák miatt egész Európában leépítették az ágazatot, a zöld aktivisták a tudományt is felülírták, ami nagy médiatámogatást kapott.

Nem tudni, mi az oka, hogy leépítették a bányászatot, de talán hamarosan választ kapnak rá, remélte. Ma spórolni kell az energiával, amelynek ára megfizethetetlen magasságokba emelkedett, s egyre több ország fordul ismét a szén felé. Szénerőműveket, atomerőműveket indítanak újra, a hamis ideológiákkal szemben a bányászat felé fordul a politika, hiszen szénre és hasadóanyagra van szükség. Kőolaj- és földgázkutatások folynak, emelte ki.

Dr. Nagy Lajos tanulmányokat idézve kifejtette, az ország 11 milliárd tonnányi földtani szénvagyonnal rendelkezik, ebből 3-4 milliárd kitermelhető. A politika meg sem kérdezte a bányászati szakembereket, akik tisztább szénerőművi technológiákat javasoltak. Tudták, hogy úgy drágább volna a termelés, de az a mostani árak alatt maradna. A legolcsóbb energiáról szóló mondás (az, amit nem fogyasztunk el) azt mondta, az a legdrágább energia, amit nem termelünk meg. Úgy véle: "mára környezetbarát lett a szén, zöldenergia lett az atom."

Kritikaként megfogalmazta, hogy a bányászat újraindításáról úgy beszélnek, mintha egy gombot kellene megnyomni a gyártósoron. Harminc év eltelt azóta, hogy a bányászat befejeződött, az akkori, erejük teljében lévő emberek már nem fognak a tárnákba dolgozni. Ide nem is elég 180 órás OKJ-s képzés, az szakmunkást adhat, vájárt nem. A bánya nem játék, komoly veszélyeket rejt. 

Szót ejtett a Mátrai Erőműtől elvárt teljesítmény-növelésről is, ahol beszélni kell a bányászat előkészítéséről is, hiszen a többlet tüzelőanyag eléréséhez a meddő letakarításnak is elegendőnek kellene lennie. Nem tudni, mi a helyes út az energetikában, hiszen harminc éve éppen olaj- és gázőrület volt. Mint mondta, a szakma kritikus a politikai döntésekkel, segítenének, ha lenne rá igény, de eddig nem volt. Úgy véli, a bányászat európai kimúlásához elhibázott politikai döntések és a globális pénzhatalom vezetett .

Dr. Nagy Lajos az ünnepről elmondta, 1989 óta immáron kétszer ünnepelhetnek évente a bányászok, hiszen a hagyományos Borbála napot is újra megtartják. Egercsehiben is megemlékeznek az ember feletti munkát végzőkről és azokról a fiúkról, férjekről, apákról, nagyapákról, akik életüket adták a bányában, családjuk mély fájdalmára. Az önkormányzat is őrzi a hagyományt, hiszen a falunapot közel tartják a hagyományos bányásznaphoz, ilyenkor megelevenednek a régi események, a közös ünnep hangulata.

Az ünnepség után a jubiláló szakszervezeti tagok vehettek át emléket, délben pedig közös ebéd után a sörkertben kezdődtek a programok. Gyerekműsort adott a Móka Duó, zenélt Sztaniszláv László, fellépett a Fiesta együttes, majd a Vigadó Band. Tombolahúzás után utcabál kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában