Csalás

2022.08.21. 08:54

Csalók járták Feldebrő utcáit szénmonoxid-érzékelőt ígérve – Legyünk óvatosak, ne vásároljunk házalóktól!

A rendőrség felhívja a figyelmet: fontos, hogy ne engedjünk be a házunkba utcai árusokat!

F. V. E.

Forrás: Shutterstock

Amint arról már korábban beszámoltunk, nemrégiben csalók járták Feldebrő utcáit. A házalók főként idős embereknek próbáltak meg szénmonoxid-érzékelőket eladni, a bolti árhoz képest jóval drágábban. Elkérték az előleget, és a készüléket későbbre ígérték. 

Lázár Levente rendőr hadnagy, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatta portálunkat, hogy az üzleten kívüli – köznapi nevén házaló – kereskedés jelenleg is népszerű formája a termékek és szolgáltatások értékesítésének.

– Gyakran járják a vidéket házaló árusok, akik olcsó, de általában nem megfelelő minőségű termékek, például ágynemű, műszaki cikkek, edények értékesítésével, valamint javítási és szerelési ajánlatokkal próbálják megkárosítani az embereket. A vásárlók, megrendelők az esetek nagy részében garancia nélküli, használhatatlan, silány minőségű termékeket, szolgáltatásokat kapnak – ismertette Lázár Levente.

Ezeknél az ügyeknél nehezítheti a felderítést, hogy a sértettek gyakran későn fordulnak a rendőrséghez. Gyakran előfordul, hogy a házalás csak ürügy, hogy a csalók bejussanak az otthonokba, megszerezzék az ott tartott pénzt és értékeket. 

Nem érdemes kockáztatni, válasszák inkább a megbízható, garanciával rendelkező termékeket, szolgáltatásokat! Ha valaki mégis vállalja a kockázatot, ezekre mindenképp figyeljen oda: 

– Először vegye át és ellenőrizze az árut, és csak utána fizessen, lehetőleg a bejárati ajtón kívül! A pénzt ne az árus előtt vegye elő, és csak akkora összeget vigyen magával, ami a termék árát fedezi!  Amennyiben mégis beenged egy idegent a lakásba, egy percre se tévessze szem elől – hívja fel a figyelmet a sajtóreferens.

Fontos, hogy ha bűncselekmény, vagy szabálysértés áldozatává váltunk, azonnal tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívó számon!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában