Csalás

2022.08.14. 11:25

Házalók járják Feldebrő utcáit, szén-monoxid érzékelővel próbálják lehúzni az időseket

Feldebrőn óvatosságra intenek mindenkit, és máshol is érdemes vigyázni. A napokban házalók bukkantak fel a településen, akik idős embereket próbálnak kihasználni.

F. V. E.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Lakossági bejelentést kaptam, miszerint a napokban csalók jelentek meg Feldebrőn. A katasztrófavédelemre hivatkozva csengetnek be idős emberekhez, majd nagyon magas áron próbálnak nekik szén-monoxid érzékelőt eladni – tájékoztatta portálunkat Jakab Ernő, a település polgármestere.

A házalók többnyire egyedül élő, idős embereket szemelnek ki maguknak, hogy aztán bolti ár többszöröséért adják el nekik a készülékeket. Mivel az eladók azt mondják, kötelező ilyen érzékelő a háztartásokba, így a gyanútlan áldozatok bírságtól tartanak, s vannak, akik bele mennek a vásárlásba. Ezután hivatalos szerződést kötnek, előleget szednek be, majd azt a tájékoztatást adják, hogy a terméket később szerelik be. 

A vállalkozó valós szerződést köt, tehát csak úgy védhetjük meg magunkat a nagy kiadástól, ha nem házalótól vásárolunk!

A polgármester a heol-nak hangsúlyozta, hogy magánlakásokba nem kötelező szén-monoxid érzékelőt felszerelni, senki nem bírságol azért, ha valakinek nincs ilyen készüléke! A katasztrófavédelem ezzel együtt azt ajánlja, hogy érdemes beszerezni érzékelőt, az ugyanis életeket menthet. Egy jó minőségű szén-monoxid érzékelő már 10-12 ezer forintért is beszerezhető.

Fontos, hogy ne házaló eladóktól szerezzük be ezeket a készülékeket méregdrágán, hanem megbízható üzletekből, ahol egyrészt olcsóbbak, másrészt érvényes garancia is jár a termékhez!

Ez egyik feldebrői lakos arról számolt be, az eladó be sem mutatkozott, cégnevet sem említett, csak egy pillanatra felmutatott egy dokumentumot, ami használati utasítás lehetett. Ezután közölte, hogy szén-monoxid érzékelők beszerelésével foglalkozik, és hogy az utcában már többen kérték a szolgáltatását. Miután mondták, hogy már rendelkeznek ilyen készülékkel, az eladó próbálta elhitetni velük, hogy az már elavult. 

Nagyon fontos tehát, hogy körültekintően járjunk el, legyünk óvatosak, és ne engedjünk be idegeneket a házunkba, és csak megbízható helyen vásároljunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában