Államalapítás

2022.08.22. 14:56

Méltó módon ünnepeltek a pétervásárai térségben

A pétervásárai térség valamennyi településén megemlékeztek államalapításunkról, Szent István királyról, s az életet jelentő új kenyeret is megszegték.

B.K.

Forrás: Shutterstock

A Pétervásárai térség minden településén ünnepi műsorokkal, szentmisével, szabadtéri programokkal ünnepeltek az elmúlt hétvégén. 

Pétervásárán augusztus 20-án délelőtt a helyi katolikus templomban tartottak ünnepi megemlékezést államalapító királyunk és az új kenyér tiszteletére. Eged István, a város polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, Szent István tisztelete a Kárpát-medence legtávolabb zugaiban is a legnagyobb alázattal ápolt, összetartozásunkra, sorsközösségünkre emlékeztető és figyelmeztető ünnepi esemény, a nemzeti önazonosságunk alapja. 

– Az ünnep üzenete, hogy sohase feledjük, honnan jöttünk és hová tartunk. Kik voltunk, és mivé kell válnunk. Ne feledjük, és ne szégyelljük, hogy mely közösséghez tartozónak érezzük magunkat, hanem inkább büszkén vállaljuk származásunkat: gyökereinket, múltunkat, őseinket, hagyományainkat. "A fiak kövessék az elődöket” – idézett Szent István intelmeiből. „Mert az atyák azért atyák, hogy fiaikat gyámolítsák, a fiak pedig azért fiak, hogy szüleiknek szót fogadjanak” - emelte ki. 

– Szent László királyunk 1092-ben illesztette az ünnepek sorába az államalapító Szent István király napját, és ezzel megteremtette a legrégibb, legnagyobb múltú állami, nemzeti ünnepünk hagyományát. Igaz a mondás, miszerint: mutasd meg ünnepeidet, és megmondom, ki vagy. Ha körülpillantunk, nagy örömmel mondhatjuk, ma is tiszteljük az államalapítók törvényeit: vannak fiak, akik követik az elődeiket - fogalmazott a szónok. 

Itt tűzijátékot is rendeztek este kilenc órától a Fő téren.

Parádon is szombaton délelőtt várták a település lakóit közös ünneplésre a katolikus templomba, ahol Mudriczki József polgármester mondta el ünnepi gondolatait, majd Dombi Ferenc atya celebrálta a misét. Ezt követően a templomkertben szentelték fel, és áldották meg az új kenyeret. Az ünnepi műsorról a helyi diákok és a Palócbokréta Hagyományőrző Együttes gondoskodtak. Az esti órákban szabadtéri koncerteken szórakozhattak a helyiek és a környéken élők a focipályán. 

Recsken szombaton délelőtt az óvodától indul az ünnepi felvonulás. A zenekarral kísért, népviseletbe öltözött kicsik és nagyok alkotta csoporthoz sokan  csatlakoztak. A Szent István szobornál Nagy Sándor polgármester mondott köszöntőt, majd koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. A katolikus templomban ezt követően tartották meg az ünnepi szentmisét.

Sirokban szombaton délután négy órakor a Mátra Művelődési Házban kezdődött az ünnep. Itt Gál Zoltán alpolgármester tartott megemlékezést államalapító királyunk tiszteletére, majd a Felsőtárkányi Hagyományőrző Táncegyüttes és a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar adtak ünnepi műsort.  Az eseményen adták át az idei Sirokért kitüntető címet is az arra legérdemesebbnek. Idén ifjabb Csirke László érdemelte ki az elismerést. 

Ifjabb. Csirke László a szervezet jelenlegi elnöke (középen.). Jobbra tőle Jebelóczki László alapító tag, balra Princz József polgárőr. 
Forrás: Beküldött

Az önkormányzat által alapított díjat azok vehetik át minden évben, akik akik a község fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és a gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek és ennek révén a község értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el. Ifjabb Csirke László hosszú ideje vezeti, korábban munkája mellett, és most nyugdíjas éveiben is a Siroki Polgárőr Egyesületet. Irányításával az egyesület aktívan részt vesz az önkormányzati rendezvények biztosításában, valamint közbiztonsági feladatok ellátásában. Minden olyan esetben segít, amely az egyes embert, vagy a közösséget érinti. A szervezet 1991-ben alakult Tuza  Gábor vezetésével. Őt Zvara István váltotta, aki  15 évet szolgált. Sajnos ő már elhunyt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában