Régészet

2022.08.27. 16:23

Nagyobbak voltak a medvénél: bárki láthatja az őslábnyomokat

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai a legújabb technikákat bevetve indultak az ősi maradványok nyomába. Ezáltal soha nem látott részletességgel váltak vizsgálhatóvá a homokos iszapon lépkedő állatok 17 millió éves lábnyomai, amelyet a vulkánkitörésből származó hamufelhő konzervált az utókornak.

HEOL

Az 500 kilogrammot is elérő medvekutya.

Forrás: BNPI

A Magyar Természettudományi Múzeum sajtóközleményéből kiderül, hogy a 3000-nél is több lábnyomból álló leletegyüttes kutatása több mint 120 éves múltra tekint vissza. A legújabb kutatás lehetővé tette a szem felbontóképességének többezerszeresére nagyítását, amelynek köszönhetően olyan részletek is láthatóvá váltak, amik korábban rejtve maradtak még a legszakavatottabb tudósok tekintete előtt is. 

Dr. Botfalvai Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának vezetője, a megjelent publikáció első szerzője szerint a kutatás során használt 3D szkennerek segítségével 0.01 mm-es felbontásban tudták vizsgálni még a legsekélyebb ipolytarnóci nyomokat is, így megfigyelhetővé váltak olyan részletek, amelyek ez idáig nem voltak ismertek.

Ragadozó emlős nyomok a lelőhelyen.
Forrás: BNPI

Magyar János, az ELTE TTK Őslénytani tanszékének doktorandusza, a megjelent publikáció társszerzője taglalja, hogy a grizzly medvék testméretét is meghaladó nagytestű ragadozó emlősök korábban mindössze egyetlen, töredékes nyom alapján voltak ismertek az ipolytarnóci lelőhelyről. Azonban a lábnyomos homokkőpad 3D szkennelése során számos hasonló lábnyomot fedeztek fel, melyek morfológiai tulajdonságai arra utaltak, hogy ezek nagy valószínűséggel az 500 kg-os testtömeget is elérő medvekutyáktól származhatnak. 

Kiemelik: a kutatás eredményei szabad hozzáférésűek, így az interneten keresztül a világ bármely pontjáról elérhető akár további tanulmányozás céljából is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában