Szabadság

2022.08.25. 19:00

Öntudatos gólyát neveltek a Tisza-tónál megmentett fiókából

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madármentő állomására az idei év nyarán négy fehérgólya-fióka került be, amelyből három erőteljében lévő példányt engedtek szabadon az ott dolgozók. A negyedik madárnak a sérülése miatt itthon kell töltenie a telet.

HEOL

A szabadon engedés pillanata.

Forrás: BNPI

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) internetes oldalán osztotta meg a jó hírt, miszerint a napokban szabadon eresztett gólyát párnapos fióka korában, egy Tiszanánán lévő fészek alatt találta meg a Dél-Hevesi Tájegységükben dolgozó egyik kollégájuk. Mint írják, a madár több sérüléssel is küzdött, amelyeket a mentőállomáson sikerült hosszú távon orvosolni, miközben egy preparált gólya segítségével cseperedhetett fel. 

A BNPI madármentő munkatársa olyan módszerrel etette a kis gólyát, hogy az közben mindig csak a „műszülővel” találkozhatott, így nem alakult ki nála az emberhez való kötődés. Ugyanis a szabadon engedésre szánt fiókák esetében nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebbet találkozzanak emberekkel, hiszen elengedés után csak akkor van esélyük a túlélésre, ha kifejlődik bennük a „gólya-éntudat”, vad társaikhoz hasonló ingerek érik őket és megtanulnak saját magukról gondoskodni, nem pedig az emberektől várják a táplálékukat. 

Vele együtt egyébként egy fiatal egerészölyvet is szabadon engedtek, amelyet bekerülése előtt a Mátra környékén gázolt el egy autó. A gólyák és az ölyv is megkapták az azonosításukhoz szükséges gyűrűket, hogy későbbi észlelésük esetén információval szolgálhassanak a mentés sikerességéről, illetve a vándorlásuk során megtett útvonalukról.

Az elütött egerészölyv már jól van 
Forrás: BNPI

További, lényeges információként közölték, hogy az idei év nagyon ínséges volt a gólyák számára, nem volt elég táplálék a számukra korábban alkalmas gyepes, vizes élőhelyeken. Az elengedésre kiválasztott helyszín a BNPI egy Tiszadorogma közigazgatási határában lévő tiszántúli területe lett. Azért esett erre a választásuk, mert itt a Tisza mentén még található olyan vizes élőhely, ami megfelelő számukra a vonulás előtti rövid időben szükséges táplálkozáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában