fűtés

2022.08.21. 16:35

Semmiféle döntés nem született az iskolák fűtéséről

Sajtóinformációk szerint arra kéri a Belügyminisztérium a tankerületeket, hogy mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét kályhák beszerzésével.

M. H.

Forrás: Shutterstock

Megkérdeztük a két megyei tankerületet, hogy hogyan készülnek a télre, folyamatban van-e az intézmények átvizsgálása, átállíthatóak-e fatüzelésre, illetve jár-e ez plusz költséggel.
Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója megkeresésünkre azt írta, a háború és a brüsszeli szankciók olyan súlyos energiaválságot és gázhiányt okoznak Európában, hogy ennek kimenete jelenleg még nem látható.
– Minden lehetőségre fel kell készülnünk, arra a szélsőséges esetre is, hogy Európában nem lesz elég gáz. A gáz hiánya akár a magyar lakosságot – így az iskolákat is – elérheti, a kormány ezért rendelt el energia-veszélyhelyzetet, további gázvásárlást és a gázkitermelés fokozását. A Belügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a nemzetközi és a hazai fejleményeket, a köznevelési intézményrendszer működését a kormány – a korábbiakhoz hasonlóan – biztosítja – fogalmazott.
Kókainé Burján Ágnes, a Hatvani Tankerület szakmai igazgatóhelyettesét is megkerestük, ő levelében ugyanezeket írta le.
Időközben a Belügyminisztérium is kiadott egy közleményt.
– Az egyes médiumokban kedden megjelent állításokkal szemben semmiféle döntés, parancs, utasítás vagy új jogszabály nem született az iskolák fűtésével kapcsolatban – írták. – Miként arról a sajtóban nyilvánosságot kapó közadatkérőt is tájékoztatták, évtizedes, tehát nem új szabályozás, hogy az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne.
Hangsúlyozták, hogy az oktatási intézmények fűtése mindenhol megoldott. A kormány a háború és a brüsszeli szankciók okozta európai energiaválság ellenére is normális tanévre készül, az iskolákat az eddig megszokottaknak megfelelően tervezik fűteni, ha azt az európai energiahelyzet megengedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában