Veszély

2022.08.21. 13:42

Több Heves megyei település is fertőzött területté vált sertéspestis miatt + videó

Hatvan, Kápolna és Tarnazsadány is fertőzött területnek minősül megyénkben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) internetes oldala szerint. Magyarországon eddig kizárólag vaddisznóban igazolt az ASP vírus, de óvatosnak kell lenni.

HEOL

Forrás: Shutterstock

Legutóbb augusztus elsején Noszvaj környékén találtak egy elhullott állatot. A község és a környező részei jelenleg szigorúan korlátozott területnek minősülnek. 

Fertőzött területen a vaddisznóra érvényes utasítások között szerepel, hogy tilos a vaddisznók társas és egyéni vadászata, valamennyi egyéb vadászható állatfajra vonatkozóan a társas vadászatokat ideiglenesen fel kell függeszteni. Ezen felül a vaddisznóktól eltérő állatfajok esetében egyéni és társas vadászatot csak a járványvédelmi vadászképzésen részt vett és ott eredményes vizsgát tett vadász folytathat.  Az elhullottan talált, valamint elgázolt és a tünetek miatt diagnosztikai célból kilőtt vaddisznók ártalmatlanítását egyes kategóriájú állati eredetű melléktermék-feldolgozóban kell végezni, illetve helyben vagy gödörben el kell ásni. Továbbá minden vaddisznót, vaddisznót is tartó vadaskert vaddisznó állományát legkésőbb a vadászati év végéig, a vadfarmokon lévő állományt fél éven belül fel kell számolni. A fertőzött területen a szabadtéri vaddisznóállomány fenntartó célú etetése tilos – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) internetes oldalán. 

Interaktív térképen lehet tájékozódni a hatósági intézkedésekről.
Forrás: airterkep.nebih.gov.hu

A hivatal részletezi azt is, mi a teendő a fertőzött területeken lévő házisertéseket illetően. Ezek szerint a fertőzött területre vonatkozó szabályok elrendelését követő hatvan napon belül az azon található valamennyi sertéstartó gazdaságot fel kell keresni a sertésállományok korcsoportonkénti összeírása, valamint az állattartók járványügyi tájékoztatása, a fertőzött területen minden sertéstartó számára kötelezően betartandó „Jó Sertéstartási Gyakorlat” nyomtatott formában történő átadása céljából. A tájékoztatásnak ki kell térnie a tartók azon kötelezettségére, hogy a sertéstartásban bekövetkező változást (tartás befejezése, szüneteltetése, újraindítása, tartási hely változása stb.) be kell jelenteniük a területileg illetékes állategészségügyi hatóságnak.

A NÉBIH figyelemfelhívó plakátja.
Forrás: NÉBIH

Fel kell mérni, hogy a fertőzött területén lévő sertésállományok között mennyi az ideiglenesen vagy tartósan kültéren tartott állomány. A nagy létszámú sertésállományok esetében hetente legalább két elhullott, két hónapnál idősebb sertésből mintát kell küldeni és virológiai vizsgálat céljából. A fertőzött területről származó abraktakarmányt harminc napig, az alomanyagot kilencven napig vaddisznóktól elzártan kell tárolni a felhasználás előtt. Zöldtakarmány és állati eredetű melléktermék (moslék) etetése tilos. 

A Heves megyei fertőzött, szigorúan korlátozott, valamint a magas kockázatú területekre vonatkozó előírások ide kattintva elérhetőek. Nyilvános az afrikai sertéspestis elterjedésének hazai térképe, így a hivatal online felületén bárki meg tudja nézni azt is, hogy egy-egy településen milyen korlátozások vannak érvényben. 

A NÉBIH figyelemfelhívó plakátja
Forrás: NÉBIH


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában